Personen som driver den anti-feministiska trollsajten Age of Shitlords erkände under torsdagen att han drivit den påstått feministiska sajten ”Medusa magazine” och att den är satirisk. Sajtens artiklar har sedan sommaren fått stor spridning, även i Sverige, och använts för att porträttera framför allt feminister negativt.

”Feminister uppmanar till folkmord – vill att kvinnor aborterar vita barn”.

Så löd rubriken till en artikel som i juni publicerades av den högerextrema nyhetssajten Nya dagbladet, och som sedan dess fått över 16 000 interaktioner på sociala medier.

Källan till ”nyheten” var en artikel publicerad av en påstått feministisk sajt med namnet Medusa magazine som i skrivande stund fått över 36 000 interaktioner på sociala medier. Den har även blivit omskriven av bland annat konspirationssajten Infowars och Högerpopulistiska Gateway pundit. En artikel om att heterosexuella män, som inte vill ha sex med sina homosexuella manliga, kompisar blev även den omskriven och har i skrivande stund fått över 23 000 interaktioner.

LÄS MER: Nej, den här (tillbakadragna) studien bevisar inte att barn mår bättre utan vaccin

Viralgranskaren kunde redan i juni, genom att titta på historiska data om vem som registrerat sajten, belägga att sajten med största sannolikhet drevs av samma person som driver den antifeministiska trollsajten Age of shitlords, en humoristisk nyhetssajt som med satir och nyheter hånar feminister och andra som anses vara politiskt korrekta.

Under torsdagen medgav Medusa magazine också att så var fallet. I en artikel med rubriken ”I created ‘Medusa Magazine’ and I am shutting it down because Feminist stupidity has surpassed satire”, berättar den anonyma personen bakom Age of shitlords att det är hen som startat sajten, någonting personen bland annat belägger med ett Facebookinlägg på Age of Shitlords Facebooksida där hen berättar om planerna.

Att samma person låg bakom sidorna är någonting flera har misstänkt, eftersom det gått att påvisa att samma person registrerat sajterna. Enligt personen som driver Age of shitlords förväntade hen sig inte att sajten skulle bli viral så snabbt, och struntade därför att göra det när sajten först registrerades, för att senare dölja de uppgifterna när sajten fick spridning.

”Jag blev rätt överraskad över att sajten blev så stor”, skriver personen bakom Age ofsShitlords i ett meddelande till Viralgranskaren.

Hen uppger att sajten var tänkt att vara satirisk, och inte nödvändigtvis syftade till att sprida desinformation eller lura folk.

”Det var tänkt som satir, ingenting annat. Vissa förstod att det var ett skämt, andra gjorde det inte. Jag tror att bra satir ibland måste vara omöjlig att skilja från verkligheten.

LÄS MER: Här är Storken – Jakob, 20, lurade hela Sverige

Syftet med den här typen av falska webbsidor är ofta rent monetära, personerna som driver sajterna vill tjäna pengar på att driva trafik till dem med hjälp av överdrivna rubriker och påståenden. Så var inte fallet här, det hävdar i alla fall Age of shitlords.

”Jag hade några som hjälpte mig med sajten, de flesta följer min sida och har samma åsikter som mig. Vi tjänade knappt några pengar alls på sajten, syftet var inte att tjäna pengar.”

Medusa magazine kommer nu att sluta uppdateras. Detta då man menar att feminister blivit parodier på sig själva och att sajten inte längre behövs.

”Det finns inte längre någon poäng med att driva en karikatyrwebbsida om feminist när verkliga feminister är galnare än någon karikatyr vi kan hitta på. Om du gillat vårt innehåll och är sorgsen över att vi lägger ner kan du bara följa en feministisk blogg eller någon av de många jobbiga feministerna på Twitter. Deras innehåll är likadant som vårt”, avslutas inlägget.

Artikeln har uppdaterats med citat från personen bakom sajten.

LÄS MER: Här sprids artikel om aborter – från satirsajt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om feminism