"Trolsk" rökrondell blev dyr och farlig Rondellen i Landskrona, utan rök.
"Trolsk" rökrondell blev dyr och farlig Rondellen i Landskrona, utan rök.

Rökmaskinen skulle ge infarten till Landskrona en trolsk känsla. Men i stället har den förvandlat rondellen till en trafikfara – och dessutom trollat bort kommunens pengar. 

Maskinen i rondellen Söderleden/Österleden installerades för ett år sedan. Ur en stencirkel i mitten skulle vattenånga pumpas ut och ge en stämningsfull atmosfär.  

– Tanken var att det skulle ligga som rök och se lite trolskt ut. Men det blev inte så trolskt när dimman blåste iväg över hela rondellen, säger Stefan Knutsson, gatuchef på Landskrona kommun till Helsingborgs Dagblad. 

Men Skåne är platt och blåsigt. Att hålla ångan still i mitten var inte en lätt uppgift. Gatuchefen själv berättar för  tidningen om sin upplevelse när han körde in i rondellen.  

– Jag körde rakt in i dimman och såg ingenting. Och vattenångan gjorde att det blev is på vägen.

Bara två gånger hann maskinen användas innan den fick stängas av. En prislapp på 200 000 kronor borde innebära att det är Skånes, Sveriges och kanske världens dyraste vattenånga. 

Men kommunen har inte gett upp planerna på sin sagorondell. Maskinen ska nu ställas in för att ge en rök som är både trolsk och trafiksäker.

– Går inte maskinen att fixa kan vi kanske flytta på den. Det finns många andra platser i Landskrona som kan bli trolska, säger Peter Siilak, teknisk chef för stadsmiljöförvaltningen till HD.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset