TT
Camilla manar till omtanke om tiggarna.

Efter riksdagsvalet och de rådande extremhögervindarna som sveper över Europa gjorde jag en rejäl ”utrensning” bland mina vänner på Facebook. Detta har gjort mig till en något gladare individ då min feed numera präglas av annat än just den typen av propaganda. 

Det gör mig ledsen när jag ser hetsiga och nedåtsparkande statusuppdateringar och delningar gällande romer, tiggare och hemlösa. Det kan vara allt ifrån att ni tycker de stör er med sina instrument när ni sitter med er take away-latte på tunnelbanan till att de blir ”sura” när ni väljer att inte skänka en slant eller att de skräpar ner era gröna, granna, ljuva villa­områden. 

Klassförakt och antiziganism är två utbredda fenomen i Europa som alla mer eller mindre bidrar till. Jag tror det är viktigt att se till sina egna privilegium innan man uttalar sig och tänka efter vad det man säger egentligen gör med människorna omkring en, sparkar en uppåt eller nedåt? Tigger en för att det är roligt? Även om någon skulle ljuga om att en släkting är sjuk – varför gör den det? Kanske för att den inte har något annat val än att sitta på gatan och bli förödmjukad och sen uthängd i sociala medier?

Är ni medvetna om uppgifterna om att romer nekas sjukvård i sina hemländer fastän de är medborgare, just för att de är romer? Hur många gånger ska debatten behöva tas innan människor ska förstå att ingen sitter på gatan i 20 minusgrader för att det är roligt? Om ni inte kan känna med de utsatta så kan ni väl i alla fall låta bli att hänga ut dem ännu mer än vad de redan blir?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset