Tove Alexandersson vid målgången i långdistansen i VM.
Tove Alexandersson vid målgången i långdistansen i VM.

Det blev silver på EM i våras, men efter VM-succén individuellt är det kanske dags för VM-guld i stafetten för Tove Alexandersson och hennes orienterarkompisar.– Det kommer verkligen att bli hårt, säger hon.

Alexandersson har i VM i Bohuslän tagit två guld, i medel- och långdistans. I lördagens stafett startar Sverige med samma lag som i EM i våras, då det blev silver – Lina Strand, Emma Johansson och Tove Alexandersson.

Sveriges damer har en magnifik resultatrad bakom sig i VM-sammanhang. Bara en enda gång har Sveriges lag missat pallen på de 32 VM-stafetter som avgjorts. Det var när man blev fyra i Finland 2013. Senaste guldet kom 2004 när världsmästerskapen senast avgjordes i Sverige.

– Det blir hårdare och hårdare om pallplatserna för varje år. Det är många lag nu som jag tycker ser riktigt starka ut på papperet, så det kommer verkligen att bli hårt, säger Alexandersson.

Vill springa ensam

Med sina två individuella guld har hon prickat formen perfekt. Nu ser hon fram emot att få avsluta för Sveriges lag på stafetten.

– Jag har sprungit många mästerskapsstafetter och vet att det kan hända väldigt mycket. Det finns väldigt många olika scenarier, så jag är förberedd på det mesta, säger Alexandersson, som allra helst går ut ensam på slutsträckan.

– Jo, allra helst springer jag själv. Jag vet ju att min största styrka är att jag kan hålla hög fart när jag orienterar och inte har så mycket nytta av folk runt omkring mig. De andra har nog mer nytta av mig, så allra helst springer jag själv.

Helena Jansson, som stukade foten på medeldistansen, är inte återställd.

– Det känns jättebra när jag går men när jag testade att springa gjorde det jätteont. Det finns inte en chans att jag skulle kunna starta, säger hon.

Testar med ryck

I herrarnas stafettlag går debutanten William Lind in som avslutare. I vanliga fall springer Gustav Bergman sista sträckan men han har osäker form och går nu i stället in på mittensträckan av tre. Fredrik Bakkman tar förstasträckan.

– Jag känner mig väldigt trygg om jag hamnar i en spurtuppgörelse. Det är en situation jag gärna hamnar i, säger Lind.

Sveriges herrar har tagit guld två gånger under 2000-talet: 2003 i Schweiz och 2014 i Italien. I den stafetten knäckte Gustav Bergman den mästerlige fransmannen Thierry Gueorgiou på slutsträckan.

Nu är det inte ens säkert att Gustav springer. Han testar på lördagsmorgonen och om formen verkar lika dålig som tidigare i veckan går VM-debutanten Albin Ridefelt in i laget i stället.

– Ska springa lite lugnt på morgonen med lite ryck och fartökningar och se om kroppen svarar. Känns det som på långdistansen springer jag inte, känns det bättre startar jag, säger Bergman.

Vill lyftas av publiken

De senaste åren har det hårdnat till i toppen. Både på dam- och herrsidan finns det fem-sex lag som kan vara med och slåss om segern. Sverige är ett av dem.

Mycket hänger på William Lind om det ska bli medalj för herrarna. I svensk konkurrens är han en fruktad motståndare på slutsträckan och har åtskilliga gånger tagit sin klubb Malungs OK Skogsmårdarna till seger.

Men nu kan det bli så att han kommer till sista kontrollen tillsammans med Matthias Kyburz och Thierry Gueorgiou.

– Då är det bara att lyftas fram av publiken. Då är det bara skallen som avgör, säger William Lind.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset