Kollegerna Daniel Gejde, Mårten Gräns och Linda Magnertoft skippar matlådan och äter hellre i personalrestaurangen.  
Kollegerna Daniel Gejde, Mårten Gräns och Linda Magnertoft skippar matlådan och äter hellre i personalrestaurangen.  

Allt fler väljer restaurangen före mysmiddag hemma. Forskare: Ju mer kokböcker vi köper desto mer går vi ut och äter.

Färsk statistik visar att fler svenskar väljer att äta ute. Under årets första åtta månader ökade restaurangernas försäljning med 7,5 procent jämfört med samma period ifjol.   

Samtidigt råder det hysteri runt kokböcker och matprogram. Men ett kök fyllt med kokböcker innebär inte att man lagar mer mat, enligt måltidsforskaren Richard Tellström.
– Kokboken handlar om drömmen att göra om sin mat och hör mer ihop med det stora interiör- och designintresset som finns just nu. Jag tror att ju mer kokböcker vi köper desto mer går vi ut och äter. Man upplever hemma att maten blir tråkig.

Linda Magnertoft, Daniel Gejde och Mårten Gräns jobbar på samma företag i Malmö. Varje dag äter de lunch ute, oftast köper de mat från personalmatsalen. Alla är de småbarnsföräldrar.
– Här slipper man de klassiska barnrätterna, som makaroner och köttbullar med ketchup, säger Daniel Gejde.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset