Mathem stoppade försäljningen av den femprocentiga alkoglassen efter en artikel i Göteborgs-Posten. Men bara i en vecka. Nu säljs alkoglassen i matbutik igen. ”När glassen smälter är den som vilken alkoholhaltig dryck som helst”, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

N1ce.com/Pressbild Folkhälsomyndigheten

”Cocktailglassen omfattas inte av alkohollagens dryckesbestämmelser eftersom den tillverkas som en glass och som därmed ska ätas fryst”, säger Josefin Jonsson, enhetschef för alkohol- och tobaktillsyn på Folkhälsomyndigheten. 

Det var i höstas som den omtalade isglassen N1ce, med en alkoholhalt på fem procent uppmärksammades i bland annat GP. Kritiken handlade om att den såldes helt lagligt på den digitala matbutiken Mathem.se. Det ledde till att Mathem stoppade försäljningen av alkoglassen i en vecka.

– Innan vi började sälja glassen så säkerställde vi att vi uppfyllde gällande lagstiftning. Anledningen till att vi stoppade försäljningen var för att vi ville höra med våra kunder om vad de tyckte om att vi sålde glassen, säger Tomas Kull, vd och grundare för Mathem.se. 

Kunderna svarade att de ville ha kvar glassen och Mathem började återigen sälja den, med 18-årsgräns. 

– Det är lagligt att sälja glassen i enlighet med alkohollagens regler kring förförsäljning av alkoholhaltiga preparat. En glass är en glass och en dryck är en dryck. Cocktailglassen omfattas inte av alkohollagens dryckesbestämmelser eftersom den tillverkas som en glass och som därmed ska ätas fryst, säger Josefin Jonsson, enhetschef för alkohol- och tobaktillsyn på Folkhälsomyndigheten. 

►LÄS MER: Granskning: Ingen nytta med alkohol – trots allt

Samtidigt säger hon att lagen behöver ses över om man vill att alkohollagens dryckesbestämmelser även ska omfatta ätbara alkoholhaltiga preparat såsom alkoholhaltiga glassar. 

– Den här typen av produkter är relativt nya på marknaden och Folkhälsomyndigheten har vid introduktionen på marknaden uppmärksammat problematiken kring glassen till regeringen, säger Josefin Jonsson.

En som är kritisk mot glassen är vd:n Juan-Pablo Roa på IQ, som är ett dotterbolag åt Systembolaget. 

– Jag har inga synpunkter på själva produkten. Det jag ställer mig kritiskt till är att en alkoholhaltig produkt får säljas på ett sätt att man enkelt kan kringgå den svenska alkoholmodellen och att ansvarig myndighet inte agerar, säger han.

Juan-Pablo Roa håller inte med om att alkoglassen är vilken glass som helst.

– När glassen smälter är den som vilken alkoholhaltig dryck som helst, säger Juan-Pablo Roa.  

►LÄS MER: Rasar mot budskapet på vingummin: "Ska barn lära sig spritsorter?"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset