Trots löfte om motsatsen - nu ska FRA övervaka svenskar Försvarets Radioanstalt på Lovön i Stockholm.
Trots löfte om motsatsen - nu ska FRA övervaka svenskar Försvarets Radioanstalt på Lovön i Stockholm.

Enligt tidningen Ny Teknik har FRA utvecklat ett system som ska upptäckta avancerade dataintrång mot svenska myndigheter.

En sidoeffekt av dataintrångssystemet är att FRA ska bevaka all trafik som skickar till och från "särskilt skyddsvärda" statliga myndigheter. 

Det innebär att FRA kan läsa e-post, bilagor, filer och andra meddelanden, skriver Ny Teknik. Enligt lagen får FRA bara signalspana på utländska hot. 

– Den Information du inte har kan du inte missbruka. Men så snart man börjar samla på sig information kanske någon tänker att man kan använda det till annat. Där har lagstiftaren ett så stort ansvar. Framför allt när det gäller personlig information, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Stiftelsen för internetinfrastruktur, till Metro.

Tanken är att Sveriges myndigheter ska kunna stå emot avancerade it-attacker. 

– Det är en vacker tanke, men det är inte den svenska signalspaningen som ska hålla i den här typen av system, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

FRA och en annan myndighet är redan anslutna till det nya systemet TDV, Tekniskt detekterings- och varningssystem. Systemens förmåga att upptäcka skadlig kod baseras inte bara på öppen information om virus och trojaner. Enligt Ny Teknik baseras systemen till största del på FRA:s hemliga signalspaningsverksamhet. 

Systemet som ska upptäcka avancerade it-attacker har utvecklats på uppdrag av regeringen. Regeringskansliet är just nu mitt uppe i arbetet att bestämma vilka myndigheter som ska använda systemet. 

Det är fem år sedan protesterna var som mest högljudda. Hur blev resultatet av lagen?
– Man kan inte säga att det har blivit farligt men det har skett en ändamålsglidning, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset