Här dissekeras lejonungen inför barnpubliken.
Här dissekeras lejonungen inför barnpubliken.

Över 130 000 personer har skrivit under ett upprop i ett försök att stoppa Odense zoo från att dissekera en lejonunge. Men djurparken lyssnade inte – och skar upp lejonet inför barnpublik.

Förra året rasade världen mot Köpenhamns zoo när de dissekerade giraffen Marius inför en publik med barn. Därför var det inte helt oväntat att även Odense zoo väckte raseri när de offentliggjorde sina planer på att skära upp ett lejon   den 15 oktober.

I ett internationellt upprop på nätet har över 130 000 personer skrivit under för att visa sin avsky mot dissektionen. Men Odense zoo lyssnade inte. Klockan 12 på torsdagen samlades en publik bestående av många barn för att bevittna när lejonungen, som inte hann fylla ett år, skars upp.

►LÄS MER: Djurens rätt: Sätt stopp för djurplågeriet

Nina Collatz Christensen, chefszoolog på Odense zoo, tror att motståndet till stor del är kulturellt betingat. Hon menar att flera djurparker runt om i världen gärna skulle göra samma sak – men att de inte vågar.

– Det är en kulturell skillnad och jag har själv upplevt det när jag har pratat med kollegor på andra djurparker runt om i världen. Vissa av dem är avundsjuka och önskar att de kunde göra samma sak, men det skapar debatt när det är utanför Danmark, säger Nina Collatz Christensen till danska TV2.

Lejonet som dissekerades avlivades tidigare i år, enligt djurparken hade de inte plats för ungen. Sedan dess har det förvarats i en frys på djurparken. Enligt Odense Zoo ska även lejonungens syskon dissekeras så småningom.

– Att döda och dissekera ett fullt friskt djur och dessutom livestreama händelsen visar på allt annat än respekt för djuret. Det här är inte rätt sätt att lära barn om djur utan förstärker snarare bilden av att vi människor kan göra vad vi vill mot djuren, säger Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt.

TV2 i Danmark sände live från dissektionen.

LÄS MER: Nu kan ännu en Marius-giraff dödas

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset