Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har återigen kommit med ett kontroversiellt uttalande.I ett tal säger han att de livvakter som skyddar hans rival, Demokraternas Hillary Clinton, borde avväpnas. "Då får vi se vad som händer med henne".

Montage TT/AP

Donald Trump kritiserades också förra månaden när han gjorde ett luddigt uttalande som vissa tolkade som en uppmaning att skjuta Hillary Clinton.

Trump påstod i ett valtal i Miami att Clinton är emot det andra tillägget i den amerikanska konstitutionen, som ger medborgarna rätt att bära vapen.

– Jag tycker att hennes livvakter ska släppa alla vapen. De borde avväpnas. Jag tycker att de skulle avväpnas omedelbart, vad tror ni om det, ja?

– Ta bort deras vapen, hon vill inte ha vapen. Ta dem, så får vi se vad som händer med henne. Ta bort vapnen, okej. Det kommer att bli väldigt farligt, sade han enligt flera medier.

Upprörda reaktioner

De båda kandidaterna har haft skydd av den amerikanska säkerhetstjänsten under flera månader. Clinton vill ha hårdare vapenregler men har aldrig sagt att hon vill ta bort konstitutionens andra tillägg.

Reaktionerna lät inte vänta på sig efter uttalandet.

– I kväll har Donald Trump återigen syftat till våld mot Hillary Clinton, säger Elizabeth Shappell, talesperson för Correct The Record, en grupp som är för Clinton och som granskar Trump, enligt Reuters.

Det är inte första gången Trump går till attack mot Clinton och hennes livvakter. Redan i maj fällde han en liknande kommentar, enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Oacceptabel egenskap"

Han kritiserades också förra månaden när han gjorde ett luddigt uttalande som vissa tolkade som en uppmaning att skjuta Hillary Clinton.

I en kommentar säger nu Clinton kampanjchef Robby Mook att uttalandet faller in i ett mönster där Trump uppmanar folk till våld:

"Oavsett om detta görs för att provocera människor under ett valmöte eller av en slump eller till och med som ett skämt så är det oacceptabelt av någon som söker jobbet som överbefälhavare".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset