Innebär att Trump raserar i princip hela Obamas klimatarv.
Innebär att Trump raserar i princip hela Obamas klimatarv.

USA:s president har bestämt sig – landet kommer att lämna Parisavtalet. Det här är vad det innebär.

Vad har hänt, i en mening?

Donald Trump har uttalat att han bestämt sig för att USA ska lämna Parisavtalet.

Vad är Parisavtalet?

Parisavtalet är ett globalt klimatavtal som förhandlades fram under det globala klimattoppmötet i Paris december 2015. Avtalet slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid. Avtalet slår också fast att de globala utsläppen så snart som möjligt ska nå sin högsta nivå. Utsläppen ska sedan minska.

LÄS MER: Nu kan Parisavtalet träda i kraft

Länderna som skrivit under avtalet ska var femte år från och med 2010 uppdatera sina klimatplaner. Översyner av det klimatarbetet internationellt ska göras var femte år från och med 2018.

Världens utvecklade länder lovar också att bidra med 100 miljarder dollar, motsvarande knappt 900 miljarder svenska kronor, varje år i formen av klimatbistånd till utvecklingsländer. Detta ska påbörjas 2020.

För att avtalet skulle kunna träda i kraft krävdes det att minst 55 länder som stod för minst 55 procent av det totala utsläppet av växthusgaser skrev under avtalet.

Avtalet kunde träda i kraft den 4 november 2016 efter att flera länder, främst USA, skrivit under avtalet.

Vad innebär det här?

För det första innebär det att Trump raserar i princip hela Obamas klimatarv.

LÄS MER: Miljöorganisationer: ”Parisavtalet måste leda till mer gröna energier”

För det andra signalerar det internationellt att USA inte prioriterar frågan om global uppvärmning. Bara två andra länder, Nicaragua och Syrien, har valt att inte ställa sig bakom avtalet.

Enligt CBS news som räknat på frågan skulle en värld där alla andra länder möter sin mål men USA struntar dem att kunna leda till en värld som i slutet av detta århundrade är 0,3 grader varmare i genomsnitt. Det förutsätter dock att USA inte övergår till förnybara bränslen och naturgas istället för kol ändå.

Den stora rädslan är att Trumps beslut ska leda till att fler länder väljer att dra sig ur Parisavtalet, vilket riskerar att leda till ännu mer utsläpp både från USA och andra länder.

Vad händer nu?

Donald Trump öppnar för att omförhandla avtalet till något mer ”rättvist”. Exakt vad det innebär återstår att se.

LÄS MER: Sväng i klimatpolitiken väntar USA

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset