USA:s tillträdande president Donald Trump tillsammans med sin son Barron och hustru Melania på valnatten. Arkivbild.
USA:s tillträdande president Donald Trump tillsammans med sin son Barron och hustru Melania på valnatten. Arkivbild.

En video där en stor grupp åhörare hyllar Donald Trumps seger i USA:s presidentval med en nazistliknande hälsning med utsträckt arm väcker starka reaktioner och avsky.Nu tar Trump avstånd från händelsen.

Videon, där "Hail Trump", "Hail our people" och "Hail victory" skanderas, spelades in av tidskriften The Atlantic i helgen i Washington DC under ett möte vid den nationalistiska tankesmedjan National Policy Institute (NPI).

Slagorden kan översättas med "hylla Trump/vårt folk/segern" men också ses som en anspelning på nazisternas "Heil Hitler".

Fördömer grupp

I en intervju med New York Times tar nu den blivande presidenten avstånd från mötesdeltagarna.

– Jag förkastar och fördömer dem, säger han till tidningen.

Trump säger också att han inte förstår varför människor inom den så kallade alt-right-rörelsen stöder honom.

– Det är inte en grupp jag vill ingjuta kraft i. Och om de blir stärkta vill jag undersöka det och ta reda på varför, säger Trump.

NPI har grundats av Richard Spencer, den man som anses ha myntat begreppet alt-right – en paraplyrörelse som samlar grupper med extrema åsikter, ofta med ideologier som vit överhöghet och antisemitism, och som står långt till höger om USA:s "vanliga" konservativa.

Bad om ursäkt

Vid lördagens möte firades Trumps seger. Spencers tal på kvällen var rasistiskt och antisemitiskt, han talade om medier som "lügenpresse" (ett uttryck som användes i Nazityskland för att attackera medier) och sade att demokraten Hillary Clintons väljargrupper utgjordes av "fientliga stammar, förenade enbart av ett hat mot vita".

– Amerika var fram till den förra generationen ett vitt land, skapat för oss själva och våra efterkommande, sade Spencer bland annat.

Restaurangen där konferensens deltagare åt, Maggianos, har enligt amerikanska medier bett om ursäkt för att den stod värd för gruppen. Enligt restaurangen bokades borden under ett annat namn sent i fredags. Maggianos har sedan dess donerat motsvarande över 90 000 kronor till medborgarrättsorganisationen ADL, som jobbar mot hatbrott.

Kontroversiell strateg

Det uppseendeväckande mötet i Washington DC kommer efter det att Trump fått stark kritik för utnämningen av hans chefsstrateg i Vita huset. Republikanen utsåg Steve Bannon, tidigare chef för den kontroversiella nyhetssajten Breitbard som anses stå alt-right-rörelsen nära.

– Om jag trodde att han (Bannon) var rasist eller alt-right, eller något av detta, skulle jag inte ens fundera på att anställa honom, säger Trump till The New York Times.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset