Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump och Mexikos president Enrique Peña Nieto möttes på onsdagen i Mexico City.
Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump och Mexikos president Enrique Peña Nieto möttes på onsdagen i Mexico City.

Bara timmar innan Republikanernas presidentkandidat Donald Trump skulle hålla ett linjetal om invandringsfrågan mötte han Mexikos president Enrique Peña Nieto.På en presskonferens efteråt försvarade Trump rätten att bygga en mur mot Mexiko.

Samtalen med Mexikos president Peña Nieto var "direkta" och "konstruktiva idéer har utbytts", sade Trump. Då hade den mexikanske ledaren bedyrat vikten av att lära känna varandra, och understrukit vikten av att förstå att mexikanska medborgare som arbetar i USA är hårt arbetande och ärliga.

Men Trump vidhöll i samtalen att USA har rätt att bygga en gränsmur mot Mexiko för att stoppa invandringen. De två diskuterade dock inte vem som i så fall skulle betala för en sådan mur, trots att Trump under hela sin presidentkampanj upprepat att Mexiko ska stå för notan.

Anklagad för otydlighet

Samtidigt har Trump, känd för sina hårdföra uttalanden om mexikaner, de senaste veckorna anklagats för att vara otydlig om var han egentligen står när det gäller den infekterade invandringsfrågan.

Från det många gånger upprepade löftet om att bygga en gränsmur, via uttalanden om att mexikaner är "knarksmugglare, brottslingar och våldtäktsmän" till utspelet att en "deportationsstyrka" ska se till att USA:s elva miljoner papperslösa migranter försvinner ur landet. Under sitt dryga år som presidentaspirant har Donald Trump gjort sig känd för en mycket hård syn i invandringsfrågan, något som gett honom stöd i vissa konservativa väljargrupper.

Börjat svaja

Men de senaste veckorna har Trump börjat svaja. Han har talat om en "rättvis och human" immigrationspolitik, om att inte splittra familjer, att enbart utvisa brottslingar och att följa sittande presidenten Barack Obamas exempel. Det har fått amerikanska medier att ifrågasätta var han egentligen står.

Trump väntas utveckla sin inställning i det linjetal som hålls under natten till torsdagen i Phoenix i Arizona – en delstat med lång gräns mot Mexiko.

Och Trumps tillkännagivande att han före framträdandet i Phoenix skulle resa till Mexiko för samtal med president Enrique Peña Nieto gav stora rubriker. Mötet blev presidentkandidaten Trumps första med en statschef, och är ett resultat av att den mexikanske ledaren förra veckan bjöd in både Trump och Demokraternas Hillary Clinton för överläggningar.

Som Hitler

Peña Nieto har tidigare jämfört Trumps retorik med Adolf Hitlers och Benito Mussolinis. Han har också fördömt republikanens uttalanden om Mexiko och sagt att de skadar relationerna mellan länderna. Men för några veckor sedan sade presidenten att han ville träffa Trump.

– Ja, jag vill träffa honom. . . Jag håller inte med om vissa av de saker han säger, men jag kommer att visa absolut respekt och vill arbeta med vemhelst som blir USA:s nästa president, hette det i en tv-sänd intervju.

Evan Vucci/AP/TT
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump reser i dag till Mexiko för ett möte med president Enrique Peña Nieto. Sedan håller han ett linjetal om invandringsfrågan.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset