Republikanernas Donald Trump har medvind i opinionsmätningarna.
Republikanernas Donald Trump har medvind i opinionsmätningarna.

Republikanen Donald Trump knappar in på demokraten Hillary Clinton. En vecka före presidentvalet i USA är opinionsläget mycket jämnt.

Tv-kanalen ABC och tidningen The Washington Post publicerade på tisdagen en mätning som ger Trump en liten ledning över Clinton, med ett stöd på 46 procent mot 45 procent. Undersökningen gjordes delvis under helgen, efter att FBI-chefen James Comey meddelat att man återupptar utredningen mot den förra utrikesministern Clinton med anledning av hennes privata e-postserver.

Minskad entusiasm

Enligt ett genomsnitt av aktuella mätningar har dock Clinton fortfarande en liten ledning. Den senaste månaden, samtidigt som flera anklagelser om sexuella övergrepp riktats mot Donald Trump, har hon haft ett genomsnittligt övertag på cirka 5–7 procentenheter. Men den ständigt återkommande e-postaffären – som rör huruvida hon handskats oaktsamt med statshemligheter genom att mejla från en privat server under sin tid som utrikesminister – minskar väljarnas redan ljumma entusiasm för henne, skriver The Washington Post.

Presidentvalet den 8 november handlar dock inte om att få ett majoritetsstöd, utan om att vinna elektorsröster. Landets 538 elektorer är fördelade på de 50 delstaterna, den som vinner en delstat får i de flesta fall alla dess elektorer.

För att bli president krävs 270 elektorer. I nuläget har Clinton säkrat 263 och Trump 164, enligt Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar. Men i 111 fall står det och väger mellan de två: det är i vågmästarstater som Florida, Ohio och North Carolina – platser där presidentvalet kommer att avgöras.

Inte populära

Affärsmannen Trump och karriärpolitikern Clinton är de minst populära presidentkandidaterna i USA i modern tid. 59 procent av väljarna uppger att de har en negativ syn på Trump och 53 procent uppger detsamma om Clinton.

Matt Rourke/AP/TT
Stödet för Demokraternas Hillary Clinton har dalat de senaste dagarna.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset