I början av oktober, hände en serie saker som enligt flera bedömare innebar de värsta veckorna hittills för Trump-kampanjen.
I början av oktober, hände en serie saker som enligt flera bedömare innebar de värsta veckorna hittills för Trump-kampanjen.

Oktober har hittills inte varit särskilt rolig för det republikanska partiets presidentkandidat Donald Trump. Under bara några veckor har historier om sexuella övergrepp och obetald inkomstskatt präglat mediebevakningen.

Skärmdump/Twitter

Donald Trumps natttweets.

Real clear politics

Opinionsgenomsnitt för Hillary Clinton respektive Donald Trump.

Under september såg allt ut att gå ganska bra för det amerikanska republikanernas presidentkandidat, Donald Trump. Trump hade åter igen börjat komma ikapp rivalen Hillary Clinton i opinionen och hade lyckats med att inte vara alltför kontroversiell. 

Men så, i början av oktober, hände en serie saker som enligt flera bedömare innebar de värsta veckorna hittills för Trump-kampanjen. Här är det som har hänt.

► LÄS MER: Det här skulle hända om Donald Trump blev president

 

Donald Trumps arga nattweets

Under den första debatten mellan Trump och Clinton den 23 september lyfte Clinton kommentarer Trump skulle ha sagt om Alicia Machado som vann Miss universe 1996. Donald Trump ägde skönhetstävlingen Miss USA mellan 1996 och 2015.

"En av de värsta saker han sagt var om en kvinna i en skönhetstävling. Han älskar skönhetstävlingar, stödjer dem och hänger runt kring dem. Han kallade en kvinna Miss Piggy. Sedan kallade han henne Miss Housekeeping eftersom hon är latina. Hennes namn är Alicia Machado. Hon har blivit amerikansk medborgare och du kan lita på att hon kommer rösta i november", sa Clinton under debatten. 

Veckan efter debatten spenderade Trump en hel natt på Twitter där han attackerade Machado hårt, med påståenden som i vissa fall var rent utav falska

"Hjälpte korrupta Hillary vidriga (kolla in hennes sex tape och historia) Alicia M bli en amerikansk medborgare så att hon kunde använde henne i debatten?", skrev Trump bland annat. 

Trumps nattliga attack väckte mycket kritik, bland annat för att han uppenbarligen satt uppe en hel natt och attackerade en kvinna med vad som i flera fall var rena lögner, som att hon skulle varit med i en porrfilm.

► LÄS MER: Tre falska påståenden som sprids om Donald Trump

 

Faktumet att Trump inte betalade någon skatt under 1995

Den 1 oktober kunde New York times visa Donald Trumps deklaration från 1995. Den visade hur Donald Trump deklarat en förlust på 916 miljoner dollar, någonting som enligt New York times i teorin kunde innebära att Donald Trump inte betalat inkomstskatt sedan dess.

Det finns inga bevis för att Donald Trump egentligen skulle ha gjort något olagligt i samband med detta, och enligt Donald Trump har han bara helt enkelt gjort som han menar att de flesta skulle göra – det vill säga använda sig av de sätt som finns för att betala så lite skatt som möjligt.


Trumps "grabbsnack" om sexuella övergrepp
 

Den 8 oktober släppte Washington post en video från 2005 där Trump, tillsammans med programledaren Billy Bush, syntes göra kommentarer om vad som i praktiken var sexuella övergrepp.

I videon diskuterar Trump ett misslyckat försök att förföra en kvinna. Sedan kommenterar de två männen skådespelaren Arianne Zucker, som ska möta upp dem.

"Jag kommer behöva några tic tacs om jag skulle råka börja kyssa henne. Jag är automatiskt attraherad av skönhet – jag börjar bara kyssa dem. Det är som en magnet. Du bara kysser, jag väntar inte ens. Och när du är en stjärna låter de dig göra det, du kan göra vad du vill. Grabba tag i fittan, du kan göra vad du vill", sa Trump.

Uttalandena i videon väckte stora reaktioner från politiker och kommentatorer från alla håll. Före detta presidentkandidaten Mitt Romney kallade det för att "degradera våra fruar och döttrar", och representanthusets talesperson Paul Ryan beskrev sig som "äcklad" av Trumps uttalanden.

Videon väckte starka röster om att försöka få Trump att avsluta sin presidentkampanj och Paul Ryan sände signaler om att han inte skulle komma att försvara Trump i framtiden. I samband med att videon släpptes bad Trump om ursäkt, och beskrev det hela som "omklädesrumssnack" han skäms över.

► LÄS MER: Donald Trumps mest ökända tweets

 

Kvinnor anklagar Trump för övergrepp

I samband med att videon från 2005 släpptes har en serie kvinnor kommit ut offentligt med anklagelser om olika former av trakasserier från Trumps sida. Det bör dock påpekas att Trump aldrig dömts är ställts inför rätta för någon av händelserna.

Åtminstone 15 kvinnor har berättat om olika händelser, från att Trump skulle ha gått igenom kvinnornas omklädningsrum i Miss USA-tävlingen när kvinnorna varit nakna till tafsningar till situationer där Trump ska ha kysst kvinnor utan deras samtyckte.

Trump nekar till anklagelserna och benämner påståendena som "helt falska".

► LÄS MER: Forskare: Därför röstar folk på Donald Trump

 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset