17-årige Johan Goksör från Lund är svensk utbytesstudent i New Carlisle i vågmästarstaten Ohio.
17-årige Johan Goksör från Lund är svensk utbytesstudent i New Carlisle i vågmästarstaten Ohio.

På ena sidan bordet en miljöintresserad, svensk utbytesstudent. Mitt emot honom ett par som vill se republikanen Donald Trump som USA:s nästa president och som inte tror på klimatförändringar.Middagsdiskussionerna hos familjen Kelly i Ohio är minst sagt intressanta.

– Ibland är det frustrerande, jag försöker vara så diplomatisk som möjligt, säger Johan Goksör på telefon till TT – men lägger till att han trivs bra och tycker mycket om sin värdfamilj.

Värdpappan Dennis Kelly uppskattar också deras samtal.

– Vi pratar en hel del om politik. Jag vet att Johan inte gillar Trump – liksom de flesta unga studenter som kommer hit är han liberal, säger Kelly.

"Stort ego"

Det är snart tre månader sedan den golfspelande gymnasiestudenten Goksör lämnade hemmet i Lund för att gå på high school i den lilla orten New Carlisle i Ohio. Där bor han i en stor gul villa på landet hos paret Kelly och deras femåriga barnbarn. Dennis Kelly har ett förflutet i flygvapnet, han navigerade stridsflyg under bland annat Vietnamkriget, och nu arbetar han på ett försäkringsbolag. Hans hustru har ett företag som hyr ut bilar.

– Jag har varit i 77 länder, vi reser så fort vi kan. Och Johan är den trettionde utbytesstudenten som bor hos oss, berättar Kelly.

På ett tidigt stadium gjorde värdfamiljen klart att de vill se Donald Trump som USA:s nästa president. De är trötta på arbetslöshet och försämrade rasrelationer som de anser har präglat Barack Obamas tid vid makten. Trumps vallöften om sänkta skatter och tuffare tag mot invandring tilltalar dem, även om Kelly önskar att USA hade fler partier att välja på.

– När jag var ung var jag demokrat, men med åren har jag blivit mer konservativ . . . Jag gillar inte Trump personligen, han har för stort ego, men jag tror att han kan skapa den förändring som behövs, säger han.

TT: Upplever du det inte som rasism när Trump säger att han vill bygga en mur mot Mexiko eller stoppa invandring från vissa muslimska länder?

– Inte alls. Amerika är ett invandrarland men invandringen måste vara laglig. Och vissa invandrare behöver granskas mer än andra.

Frustrerande

Johan Goksör håller inte med och emellanåt försöker han undvika diskussioner med paret Kelly för husfridens skull. Men när klimatfrågan kommer upp kan det bli jobbigt för 17-åringen, som brinner för biologi och miljöfrågor.

– Trump är klimatförnekare och det är mina värdar också. De ser inte hela bilden utan bara en liten del. För mig är det otroligt frustrerande att man kan förneka en så viktig fråga, säger han.

Dennis Kelly å sin sida anser att det inte finns några bevis för att människan orsakat klimatförändringar. Han säger sig ha många vänner som bor nära hav och som vittnar om att havsnivån inte alls höjts.

– Vi har fler isbjörnar än någonsin. Jag tror att det är människor som vill tjäna pengar som slår på varningstrummor.

Trött på valet

Utanför den gula villan i New Carlisle, liksom vid många andra hus i området, står en Trumpskylt. Men några minuter bort bor ett kluster av Clintonanhängare, berättar Johan Goksör. Ohioväljarna är engagerade, men själv säger han sig vara trött på valrörelsen.

– Jag gillar inte Trump alls. Hillary är bättre, men inte helt bra. Ingen av dem säger hur de ska göra landet bättre.

Evan Vucci/AP/TT
Republikanernas Donald Trump vid ett kampanjmöte i Geneva i Ohio häromdagen. I nuläget leder han i den jämna vågmästarstaten.
Evan Vucci/AP/TT
En anhängare till Republikanernas presidentkandidat Donald Trump vid ett kampanjmöte i Geneva i Ohio.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset