Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet och expert på amerikansk politik förklara varför Trump ska upp i rättegång 28 november.
Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet och expert på amerikansk politik förklara varför Trump ska upp i rättegång 28 november.

Donald Trump har vunnit det amerikanska valet och står klar som landets 45:e president. Men bara någon vecka efter segern ska han stå till svars i en rättegång, misstänkt för att ha lurat studenter. Vad är det om?

Att en president ska upp i rätten så snabbt inpå att han valts som president hör inte till vanligheterna, enligt Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet och expert på amerikansk politik.

– Klart det är ovanligt. Men det har varit ovanligt över huvud taget de senaste två åren. Med anklagelser mot båda presidentkandidaterna, säger han. 

Det är Donald Trumps affärsskola Trump University som ligger som grund till rättegången mot honom som inleds den 28 november. Trump startade skolan för fastighetsmäklare och förmögenhetsförvaltare 2005 och under sex år drog skolan in 40 miljoner dollar, 360 miljoner kronor.

►LÄS MER: Metros reporter på plats: ”Väldigt låg stämning här”

Men 2013 stämde hela 5 000 tidigare studenter som gått på Trump University Trump på 40 miljoner dollar för olika brister i utbildningen.

Trump university marknadsfördes med att Trump skulle vara aktivt inblandad i utbildningen och valet av lärare. Men enligt eleverna som stämt honom syntes han väldigt sällan till och eleverna erbjöds att ta bild tillsammans med en papp-version av Trump. Lärarna var enligt eleverna inte heller kvalificerade att lära ut fastighetsmäkling.

– Många hävdar att det varit problem med utbildningen, att de inte fått vad de betalat för och blivit lovade. Men det är andra som tycker att det inte varit några problem. Det är vad som ska redas ut, förklarar Merrick Tabor.

►LÄS MER: Så påverkas Sverige när Donald Trump blir president

Det är demokraten Eric Schneiderman, statsåklagare i New York, som står bakom rättegången. Trump har tidigare sagt att rättegången är politiskt motiverad, något som Schneiderman tillbakavisade i en intervju med tv-kanalen CNN i somras.

”Vi stämde honom 2013. Ingen trodde i augusti 2013 att den här killen skulle bli republikanernas presidentkandidat. Tusentals personer lurades på miljoner dollar. Vår första prioritet är att de ska få sina pengar tillbaka och att återupprätta förtroendet för New Yorks skolor”, sa Eric Schneiderman till CNN.

Det är inte Donald Trump som privatperson som stäms, utan som företagare och om han själv kommer att närvara under hela rättegångsprocessen är däremot inte klarlagt.

– Anklagelserna är mot universiteten, inte Trump personligen. Han har hävdat att han inte gjort något fel och att många är nöjda, så det är väligt svårt att reda ut det här. Men han förnekar att det varit problem, säger Merrick Tabor. 

►LÄS MER: Ja, Trump vann – men alla historier som spridits är inte sanna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset