USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.
USA TT-Reuters

USA:s president Donald Trump är redo att skriva under ett förslag som öppnar för medborgarskap för så många som 1,8 miljoner så kallade "dreamers", unga papperslösa invandrare, meddelar Vita huset.

Trumps förslag syftar till att locka tillräckligt med röster från demokrater i senaten, men det finns också delar som handlar om att stärka gränskontroller och hindra mer invandring, vilket kan tilltala en del republikaner.

Enligt förslaget, som Vita huset hoppas att senaten kommer att rösta igenom i februari, ska kongressen i så fall satsa 25 miljarder dollar, närmare 200 miljarder kronor, för att bygga en mur mot Mexiko och investera i bättre skydd vid gränsen mot Kanada.

Kritiserat förslag

Förslaget har dock sågats av invandrargrupper som anser att det är dålig kohandel och konservativa grupper som ser det som en "amnesti" för illegala invandrare.

Även om förslaget innehåller flera tuffa krav på invandring innebär det en amnesti för en grupp som är mer än dubbelt så stor som storleken på hela Daca-befolkningen, säger Jessica Vaughan på lobbyorganisationen Centrum för migrationsstudier (CIS) som är för minskad invandring.

Kongressen ska enligt förslaget även begränsa möjligheten för personer med familjekopplingar att komma till USA, och visumlotteriet för vissa länder ska avslutas. Dessutom ska bland annat mer pengar läggas på gränsvakter.

Det erbjuder enstaka medborgarskap till oskyldiga "dreamers" och förväntar sig i gengäld en massiv nedskärning av familjeåterföreningar, eliminerar hela mångfaldsprogrammet och innebär en jätteutgift för gränsmuren, säger Stephan Legomsky, som var chefsrådgivare vid det amerikanska migrationsverket under Obama-administrationen.

Måste godkännas

För att förslaget ska bli lag måste det godkännas i representanthuset.

Invandringsfrågan var viktig för Trump under presidentkampanjen 2016, och han lovade då att han skulle sätta stopp för det omstridda programmet Daca, som Barack Obama skapade för att skydda "dreamers" från deportering.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset