Donlad Trump kan som president upphäva att beslut av företrädare Barack Obama som är avgörande för hur USA lever upp till Parisavtalet om klimatet. På bilden en koltransport i delstaten Wyoming. Arkivbild.
Donlad Trump kan som president upphäva att beslut av företrädare Barack Obama som är avgörande för hur USA lever upp till Parisavtalet om klimatet. På bilden en koltransport i delstaten Wyoming. Arkivbild.

När Donald Trump intar Vita huset väntas han från första dagen försöka riva upp mycket av det som Barack Obama åstadkommit på presidentposten. Milstolpar som Parisavtalet om klimatet och Obamacare hänger lösa.

Första dagen som president, har Trump sagt, kommer han att riva upp en rad dekret som president Obama har utfärdat. Sådana dekret – egna beslut, utan beslut i kongressen – kan upphävas lika lätt som de slås fast. Ett av Obamas dekret har stor betydelse för den internationella klimatöverenskommelsen.

– Obama har ålagt delstaterna att minska de farliga utsläppen successivt på ett ganska drastiskt vis, och det är en förutsättning för att USA ska kunna leva upp till sina åtaganden under Parisavtalet, säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan och USA-expert.

Om dekretet hävs skulle USA fortfarande formellt vara anslutet till avtalet men i praktiken bryta mot det, utan att omvärlden kan göra så mycket.

– Det finns ju inga sanktioner i avtalet, säger Hallenberg.

Slopade handelsavtal

Trump väntas också riva upp juridiskt omtvistade dekret som ska förhindra att flera miljoner illegala invandrare utvisas. Totalt ska 11 miljoner invandrare ut, anser Trump.

I farozonen ligger också de pågående förhandlingarna mellan USA och EU om ett nytt, stort handelsavtal, TTIP, liksom ett befintligt handelsavtal med länder runt Stilla havet.

Republikanernas ledare i kongressen, Paul Ryan och Mitch McConnell, signalerar efter Trumps seger en vilja att samarbeta. Att riva upp "Obamacare", USA:s allmänna sjukförsäkring, är prioriterat, har de förklarat. Republikanernas majoritet i kongressen är inte så stor att lagen kan rivas upp, men tillräcklig för att strypa finansieringen av sjukförsäkringen.

– På så sätt kan den dö sotdöden, säger Hallenberg.

Konservativa överallt

Vad som ska komma i stället är en svår fråga. Hallenberg kallar försäkringen det största åtagandet från USA:s federala regering gentemot sina medborgare på 50 år.

– Det kommer inte att bli så lätt som de tror att ändra på detta men de kommer absolut att försöka, säger han.

Trump kan också införa handelshinder mot Kina och Mexiko, med motiveringen att skydda jobb i USA. Där kan presidentbeslut troligen räcka.

Kritiker hoppas att USA:s maktdelning mellan president, kongress och Högsta domstolen ska stoppa Trumps, i deras ögon, vansinnigaste idéer. Men när han installeras den 20 januari får USA både republikansk president och kongressmajoritet. Dessutom har kongressen förhalat en tillsättning i HD. Det betyder att Trump kan välja en domare som gör domstolen dominerad av konservativa. Liberaler ser i förlängningen ett hot mot exempelvis rätten till abort och hbtq-personers rättigheter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset