Under tisdagen väckte Donald Trump stor uppmärksamhet efter ett uttalande som vissa tolkade som att han uppmanade vapenägare att skjuta Hillary Clinton. – Oavsett vad han menade ska en person som gör anspråk på världens mäktigaste ämbete inte uttala sig så, säger statsvetaren och USA-experten Frida Stranne.

Anders Andersson/TT

Frida Stranne.

Evan Vucci/TT/AP

Trump var snabb med att attackera sin kritiker.

När republikanernas presidentkandidat Donald Trump under tisdagen höll ett tal i Wilmington i amerikanska North Carolina väckte ett uttalande särskilt mycket uppmärksamhet.

– Om hon får välja domare till högsta domstolen finns det inget ni kan göra. Fast för er "andra tillägget"-människor kanske det finns något, jag vet inte, sa Trump i talet.

► LÄS MER: Franska presidenten: Trump ger mig kväljningar

 

Med "andra tillägget"-människor åsyftade Donald Trump USA:s vapenägare, och Trumps formulering väcker nu stora reaktioner i USA då vissa tolkar uttalandet som en uppmaning till vapenägare att skjuta  motkandidaten Hillary Clinton. 

– Vad han verkligen menade med detta uttalande är svårt att säga men det faktum att det kan tolkas som en uppmaning att göra sig av med Clinton av personer som avskyr henne är illa nog och ska inte hända av en person som gör anspråk på världens mäktigaste ämbete, säger Frida Stranne, USA-expert och statsvetare vid Högskolan i Halmstad.

Trump var snabb med att attackera sin kritiker. I ett uttalande på Facebook skriver Trump att han menade att människor som inte vill inskränka USA:s vapenlagar måste gå samman och rösta i valet.

Det här är inte första gången Trump gjort kontroversiella uttalanden som han sedan sagt varit skämt. Tidigare i juli gjorde Trump ett uttalande som tolkades som att han uppmanade Ryssland att hacka Hillary Clinton, någonting Trump sedan påstod var sarkasm. 

– Den senaste veckans många uttalanden  där han på nytt gått  över gränsen har gjort att många framträdande personer nu öppet tagit avstånd från honom och han är rejält skadeskjuten i sin kampanj. Många "vanliga" amerikaner har ju stöttat honom just av skälet att han uppfattas tala klarspråk, men han behöver stöd av fler än frustrerade och missnöjda personer för att kunna bli president . Fortsätter han såhär kommer han få väldigt svårt att vinna tillräckligt många väljare bland övriga grupper, säger Frida Stranne.

► LÄS MER: Obama: Trump är inte kvalificerad att bli president

Trump har under den senaste veckan fallit stort i opinionen och ligger enligt Real clear politics opinionsgenomsnitt ungefär 8 procenteneheter efter Clinton. För bara ett par veckor sedan låg Trump på samma nivåer som Clinton och i vissa fall över henne.

– Han måste visa att han kan agera mer statsmannamässigt utan att för den skull sluta vara tydlig med sin kritik mot etablissemanget. I nuläget har jag svårt att tro att han kan ändra sitt sätt på ett påtagligt sätt och han kommer därför att få svårt. Många republikaner väljer nu istället The Libertarian Party och det gynnar Clinton, säger Frida Stranne.

Nedan kan du se Trumps uttalande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik