Donald Trump under ett möte med småföretagare. Arkivbild.
Donald Trump under ett möte med småföretagare. Arkivbild.

USA:s tillträdande president Donald Trump lovar i en serie uttalanden på Twitter att helt och hållet lämna affärslivet och fokusera på presidentjobbet.Exakt hur det ska gå till framgår dock inte.

"Jag kommer att hålla en större presskonferens 15 december för att diskutera det faktum att jag kommer att lämna mina fantastiska företag helt för att fokusera på att styra landet för att göra Amerika stort igen", skriver Trump på Twitter.

Het potatis

Risken för intressekonflikter när fastighetsmogulen blir president har varit en het potatis sedan den 8 november, då Donald Trump överraskande vann presidentvalet i USA.

Nu utlovar den tillträdande presidenten att till en presskonferens den 15 december presentera en åtgärdsplan. Syftet är att helt och hållet ta bort Trump från driften av företagsimperiet, som är värderat till cirka 30 miljarder kronor.

Många experter har dock pekat på att det krävs mer än så för att skydda USA mot en situation där presidentens beslut styrs av privata affärsintressen.

En försäljning av tillgångarna är ett förslag och att han sedan lämnar över kontrollen av pengarna till en stiftelse där han saknar inflytande över förvaltningen.

Men på presskonferensen kommer även hans barn att delta, enligt Trump. Detta tyder på att den plan han håller på att ta fram ligger i linje med vad han tidigare sagt i frågan – imperiet kvarstår under den närmaste familjens kontroll.

Viktigt att tydliggöra

Trump har under kampanjen sagt att det blir de tre äldsta barnen – Ivanka, Donald Jr och Eric – som tar över ansvaret för The Trump Organization när han blir president den 20 januari nästa år.

USA:s president måste öppet deklarera sina tillgångar. Men de regler för hur tillgångarna ska förvaltas för att undvika intressekonflikter som ministrar och andra federala tjänstemän måste följa gäller inte för presidenten.

Detta påpekar även Trump i sina uttalanden på Twitter, samtidigt som han säger att det är viktigt att tydliggöra att han som president inte har några intressekonflikter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset