Många partikamrater tar starkt avstånd från Donald Trump sexistiska uttalanden.
Många partikamrater tar starkt avstånd från Donald Trump sexistiska uttalanden.

Många ledande republikaner tar avstånd från Donald Trumps kvinnofientliga kommentarer i en läckt video från 2005 – och fyra av dem drar helt tillbaka sitt stöd för presidentkandidaten. Även hustrun kritiserar honom, men huvudpersonen själv avvisar alla propåer om att han ska hoppa av sin kandidatur.

– Jag ger aldrig någonsin upp, slog Trump fast på lördagen i en intervju med till Wall Street Journal och tillade att det är "noll chans att jag hoppar av ".

I samma veva kom ett förhållandevis hårt uttalande från Trumps vicepresidentkandidat Mike Pence.

"Som make och far tog jag illa vid mig av Donald Trumps ord och handlingar som visas i det elva år gamla videoklippet som släpptes i går. Jag accepterar inte hans uttalanden och kan inte försvara dem. Jag är tacksam över att han har uttryckt sin ånger och bett om ursäkt till det amerikanska folket", skriver Pence och syftar på en ursäkt Trump framfört på sin Facebooksida.

Hustrun: Inte den man jag känner

Donald Trumps hustru Melania Trump meddelar i ett uttalande på sin makes hemsida att hans agerande i den läckta videon från 2005 – som spelades in kort efter att de båda gift sig – är "oacceptabelt".

"De ord som min make använde är oacceptabla och stötande för mig. Detta representerar inte den man jag känner. Han har en ledares hjärta och hjärna och jag hoppas att människor accepterar hans ursäkt, såsom jag har gjort, och fokuserar på de viktiga frågor som rör vårt land och världen", heter det i Melania Trumps skriftliga uttalande.

Svärtar bilden av USA

Tidigare under dagen skrev senator Mark Kirk lakoniskt på Twitter att "Republikanerna borde tillämpa regler för nödutbyte".

Och fördömandena har haglat från högt uppsatta medlemmar i Trumps parti efter presidentkandidatens elva år gamla uttalanden om skådespelerskan Arianne Zucker, som nu kommit fram genom ett videoklipp som Washington Post publicerade i fredags. Representanthusets talman Paul Ryan säger att han känner sig äcklad över kommentarerna, och ställer in sitt planerade framträdande tillsammans med Trump i nästa vecka, skriver tidningen.

Reince Priebus, ordförande för Republikanernas nationella kommitté, har stått vid Trumps sida under flera tidigare skandaler, men säger att ingen kvinna någonsin ska beskrivas eller pratas om på liknande sätt. Mitt Romney, som var republikansk presidentkandidat 2012, säger att uttalandena svärtar omvärldens bild av USA.

– Det är aldrig passande att tolerera ovälkomna sexuella närmanden eller våld mot kvinnor. Herr Trump måste förstå att det inte passar in i offentliga eller privata samtal i dag eller i det förgångna, säger Cathy McMorris Rodgers, representanthusets högst uppsatta kvinnliga republikan, till Wall Street Journal.

Stötande och motbjudande

Samtidigt går fyra av de republikanska kritikerna längre än att bara fördöma uttalandena. Representanthusets Jason Chaffetz och Mike Coffman, guvernören Gary Herbert och Utahs tidigare guvernör John Huntsman drar nu tillbaka sitt stöd för Trump.

Donald Trumps uttalanden är bortom stötande och motbjudande. Även om jag inte kan rösta på Hillary Clinton, kommer jag inte rösta på Trump", skriver Gary Herbert på Twitter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset