USA:s nyvalde president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s nyvalde president Donald Trump. Arkivbild.

Donald Trump planerar att överge frihandelsavtalet TPP den första dagen på nya jobbet, säger han i en video där han berättar om sina planer för den första tiden vid makten.Han kallar avtalet för "en potentiell katastrof" för USA.

Det jättelika frihandelsavtalet för Stillahavsområdet som tolv länder i regionen slöt förra hösten var ett initiativ av Barack Obama. Det har undertecknats av USA, men inte ratificerats av den amerikanska senaten. Donald Trump tar över efter Barack Obama den 20 januari nästa år och säger att han då ska dra sig ur.

"Potentiell katastrof"

– Vad gäller handel kommer jag att meddela vår avsikt att dra oss ur TPP-avtalet, en potentiell katastrof för vårt land. I stället kommer vi att förhandla rättvisa, bilaterala handelsavtal som ger jobb och industrin tillbaka till amerikanska landmarker, säger den tillträdande presidenten.

Med anledning av Trumps uttalande säger Japans premiärminister Shinzo Abe att TPP "skulle vara meningslöst utan USA".

– Min agenda kommer att baseras på en enkel kärnprincip: att sätta Amerika först. Oavsett om det är att producera stål, bygga bilar eller bota sjukdomar, jag vill att nästa generation av produktion och innovation ska ske här i vårt stora hemland, Amerika, skapa välstånd och jobb för amerikanska arbetare, säger Trump.

De första 100 dagarna

Trump, som inte har hållit någon presskonferens sedan han vann valet, säger i videon även att han kommer att införa en regel som minskar regeringens styrning, utreda brott mot arbetsvisum och lyfta vissa restriktioner för energiproduktionen, inklusive skifferolja, gas och kol.

– Jag har bett min övergångsgrupp att utveckla en lista över verkställande åtgärder vi kan vidta på dag ett, för att återställa våra lagar och återföra våra jobb, säger Trump i videon där han talar om sina prioriteringar under de första 100 dagar som USA:s president.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset