Donald Trump presenterar satsningen på Trump University i maj 2005.
Donald Trump presenterar satsningen på Trump University i maj 2005.

Donald Trump gör helt om och betalar motsvarande 230 miljoner kronor för att anklagelserna mot "bluffuniversitetet" Trump University ska dras tillbaka.Därmed tycks hotet om en segdragen rättsprocess under hans tid i Vita huset vara undanröjt.

Eric Schneiderman, demokrat och justitieminister i delstaten New York, kallar i ett uttalande Trumps beslut att gå med på en förlikning för en "spektakulär helomvändning" och "en stor seger för de över 6 000 offren" för Trump Universitys bedrägliga verksamhet.

Schneiderman har sedan 2013 drivit en process där han anklagat Trump för att ha svindlat tusentals oskyldiga amerikaner på sammanlagt flera miljoner dollar. Den blivande presidenten har under valrörelsen hårdnackat tillbakavisat påståendena. I februari skrev Trump på Twitter att 98 procent av Trump Universitys studenter gjort tummen upp för utbildningen och att han "av princip" aldrig skulle gå med på en förlikning.

Lärde sig inget

Men nu pudlar alltså den republikanske miljardären och går med på att betala 25 miljoner dollar för att slippa anklagelserna från de studenter som hävdat att kurserna i fastighetsekonomi, som skulle göra dem till framgångsrika affärsmän, i själva verket var värdelösa.

– Jag lärde mig inte ett dugg. Han lurade mig på 35 000 dollar, har den 76-årige New York-bon Robert Guillo, som genomgått utbildningen tillsammans med sin son, tidigare berättat för nyhetsbyrån AFP.

Bluffanklagelserna har förföljt Trump under valrörelsen och i maj gick den hetlevrade miljardären ut och kallade domaren i målet, Gonzalo Curiel, för en "hatare". Han krävde också att Curiel skulle bytas ut på grund av jävsrisk – domaren är av mexikansk börd och Trump har ju gjort en rad kontroversiella uttalanden om Mexiko och mexikaner.

Medger inga fel

Curiel har ännu inte formellt godkänt uppgörelsen men säger i ett uttalande att förlikningen kan bli del av en välbehövlig "läkningsprocess" efter USA-valet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Trumplägret hoppas nu att dammet ska lägga sig och att miljardären framöver ska kunna ägna "all uppmärksamhet åt de viktiga frågor" som USA står inför. Men hans advokater understryker att förlikningen inte innebär att Trump medger att han begått något brott, eller ens gjort något fel.

"Vi är säkra på att Trump University hade vunnit en rättegång", heter det i ett uttalande som Trump Organization gjort till tv-kanalen CNN.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset