Donald Trump skriver på Twitter att miljoner illegala röster lades i presidentvalet. Arkivbild.
Donald Trump skriver på Twitter att miljoner illegala röster lades i presidentvalet. Arkivbild.

Miljoner illegala röster lades i det amerikanska presidentvalet, hävdar valvinnaren Donald Trump. Något belägg för valfusk har han inte lagt fram.

I en serie inlägg på Twitter förklarar Trump att han vann både antalet elektorsröster och folkets röster, i strid med vad de officiella valmyndigheterna angett.

"Förutom en jordskredsseger vad gäller elektorskollegiet så vann jag folkets röster, om man drar ifrån de miljoner som röstade illegalt", skriver Trump.

Det är första gången han för fram anklagelser om valfusk i det val där han själv avgick med seger. Uttalandet innebär att han dömer ut det amerikanska valsystemet på ett sätt som ingen annan tidigare vald president har gjort, skriver sajten Politico.

Inga belägg

Trump har inte visat några belägg för påståendet om de illegala rösterna. I högerextrema kretsar och på konspirationssajter har uppgifter om att tre miljoner illegala invandrare röstat florerat, rapporterar flera amerikanska medier.

Officiella siffror pekar på att Hillary Clinton leder med runt 2 miljoner när man räknar folkets röster. Men eftersom Trump vann antalet elektorsröster överlägset så erkände sig Clinton besegrad redan på valnatten.

Omräkning

Sedan dess har dock hennes stab anslutit sig till den begäran om omröstning i tre delstater som Gröna partiets kandidat Jill Stein har krävt.

Trump utmålar Clinton som hycklare i söndagens Twitterström. Han hänvisar till att hon och Demokraterna efter den sista valdebatten anklagade honom för att sväva på målet i frågan om han skulle acceptera valresultatet.

"Demokraterna sade, när de felaktigt trodde att de skulle vinna, att valnattens räkning skulle accepteras, in nu längre".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset