En maskerad demonstrant håller upp skylten "Mördarna finns i Los Pinos", syftande på Mexikos presidentpalats. Protesterna handlar bland annat om det utbredda våldet i landet.
En maskerad demonstrant håller upp skylten "Mördarna finns i Los Pinos", syftande på Mexikos presidentpalats. Protesterna handlar bland annat om det utbredda våldet i landet.

I samband med Mexikos nationaldag har tusentals invånare gått ut på gatorna med krav på president Enrique Peña Nietos avgång. Protesterna handlar bland annat om det omskrivna fallet med 43 försvunna studenter – och om Donald Trump.

I huvudstaden gick torsdagskvällens protestmarsch mot det berömda torget Zócalo, där presidenten enligt traditionen varje år ska inviga nationaldagen genom att stå och ropa på en balkong på Palacio Nacional – ett sätt att påminna om "Grito de Dolores", det bokstavliga utropandet av Mexikos självständighet 1810.

– Vi har ingen anledning att ropa "Viva México". Det finns så många orättvisor, sade Cristina Bautista, mor till en av de försvunna lärarstudenterna, enligt nyhetsbyrån AFP.

Låg popularitet

Studenterna rövades bort för två år sedan, och fallet har blivit en symbol för rättsosäkerheten och korruptionen i Mexiko.

Kravallpolis hindrade demonstranterna från att nå Zócalo.

Peña Nieto tillträdde i december 2012, och har länge haft stadigt sjunkande popularitetssiffror. Senaste opinionsmissen var att ta emot USA:s republikanske presidentkandidat Donald Trump med pompa och ståt häromveckan. Trump är inte populär i Mexiko. I valrörelsen har han ofta talat illa om mexikaner, och ständigt upprepat att det södra grannlandet måste bekosta en skyddande mur längs den 320 mil långa gränsen.

"Mexiko betalar för muren!" utropade Trump triumfatoriskt på Twitter den 1 september efter mötet med Peña Nieto. Den mexikanske ledaren svarade snabbt att: "Som jag personligen sade till herr Trump: Mexiko betalar aldrig för en mur".

"Lite att fira"

Men det hjälper inte. En av Peña Nietos närmaste män, Luis Videgaray, har fått avgå som finansminister eftersom han sågs som ansvarig för Trump-mötet. Och internet är fullt av hån kring hur Mexikos ledning uppfattas kräla och smöra för USA.

– Vi trodde vi var självständiga, sade demonstranten Ismael Padilla till AFP.

– Men efter den här personens besök är vi arga och skamsna för att han kom som en statschef. Det var så han behandlades.

– Vi har väldigt lite att fira.

Rebecca Blackwell
Under veckans självständighetsfirande håller soldater plakat upp som bildar en mosaikbild av självständighetshjälten Miguel Hidalgo.
Eduardo Verdugo/AP/TT
Demonstranter kräver Peña Nietos avgång.
Marco Ugarte
Enrique Peña Nieto och Donald Trump skakar hand i presidentpalatset Los Pinos den 31 augusti.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset