Nour Odih.
Nour Odih.

Ett slag i magen, en strimma av hopp – eller dödsstöten för en tvåstatslösning.På Västbanken och i Israel är tolkningarna – precis som parterna – splittrade i frågan om hur Donald Trumps seger påverkar regionen.

– Ett slag i magen. Och för oss palestinier slår det väldigt hårt, säger Nour Odih i Ramallah på Västbanken om Trumps seger.

Hon har tidigare jobbat både som korrespondent för tv-kanalen al-Jazira i Gazaremsan och på Västbanken, och som talesperson för den palestinska myndigheten.

– Jag tror vi står inför fyra oerhört svåra år. För mig är det väldigt svårt att känna något hopp just nu.

Gatorna i Ramallah är fulla av människor som gett sig ut för att högtidlighålla tolvårsminnet av PLO-ledaren Yasser Arafats död. Väggarna pryds av bilder av hans ansikte, blandat med hyllningsaffischer till palestinier som dödats när de gått till attack mot israelisk militär.

– Israelerna ser Trump som en chans att begrava tanken om en palestinsk stat, säger Ahmad Tomalah, ordförande i det lokala styret för flyktinglägret al-Amari, som ligger utanför Ramallah och har 8 500 invånare.

Om Gud vill

Hans föräldrar flydde hit från Lod, sydost om Tel Aviv, under kriget 1948. Liksom de flesta andra trodde familjen att de skulle stanna ett par månader. Snart 70 år senare är de flesta fortfarande kvar.

– De får aldrig se havet, vår hemtrakt eller al-Aqsa-moskén (i Jerusalem). De drömmer också om att återvända till Lod.

TT: Vad säger du till dem?

– Inshallah (om Gud vill). En dag.

I Israel har Trumps valseger välkomnats av många i premiärminister Benjamin Netanyahus högerregering. Redan innan premiärministern hann gratulera Trump till segern gick utbildningsminister Naftali Bennett ut och deklarerade att "eran för en palestinsk stat är över".

– Jag tror att många israeler hoppas att han ska vara hård mot palestinier, muslimer och invandrare. Och det är tyvärr något som många israeler står bakom, säger författaren och journalisten Gideon Levi, när TT träffar honom i Tel Aviv dagen efter valet i USA.

Själv har han trots allt förhoppningar kring Trumps seger, eftersom det skulle kunna innebära en öppning i dödläget.

– Donald Trump kunde inte bry sig mindre om mänskliga rättigheter eller om palestinierna. Han kommer att bli en fiende till alla minoriteter eller svaga grupper i världen. Men kanske kan han skaka om allt, så som han skakat Amerika, och bryta med USA:s stöd till Israel, säger Levi.

Flytt av ambassad

Flera parlamentariker från Netanyahu-sidan har efter Trumps seger krävt att fler bosättningar på ockuperad mark ska börja byggas – något som den nye presidenten inte kommer att motsätta sig, enligt hans topprådgivare i frågor som rör Israel.

– Trump ser inte bosättningarna som något hinder för fred, säger Jason Greenblatt till den israeliska arméradion.

Han tror även att Trump kommer att genomdriva ett kontroversiellt löfte om att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, rapporterar Times of Israel.

– Det vi såg i valet var en signal från USA som sade att det är dags att inta en ny position till det som händer i Mellanöstern, säger Yosi Kuperwasser, tidigare högt uppsatt chef inom den israeliska underrättelsetjänsten, till TT.

Han hoppas att Trump ska öka samarbetet med vad han kallar "pragmatiska" krafter i Mellanöstern – länder som Saudiarabien, Egypten och Jordanien. Han applåderar att Trump bryter med den "politiskt korrekta" inställning till Mellanöstern som han tycker präglat Obama-administrationen.

– Jag är inte säker på att Donald Trump är rätt person för att leverera detta meddelande, men väljarna röstade inte på honom för att han är perfekt, utan för att de ville skicka en signal.

Mattias Areskog /TT
Ahmad Tomalah i flyktinglägret al-Amari.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset