Trumps valseger är "en storartad nyhet", enligt Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.
Trumps valseger är "en storartad nyhet", enligt Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Ett virus, en väckarklocka eller rentav en föraning om vad som komma skall?Donald Trumps valseger skakar om rejält även i Europa – där EU-kritikerna jublar mest.

Från EU:s tyngsta ledare kom gratulationer i god ton under onsdagen, men också tydligt framförda påpekanden om vilken sorts samarbete man väntar sig.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel betonade för sitt parlament att "demokrati, frihet, respekt för lagen och människors värde oavsett härkomst, hudfärg, religion, kön, sexuell läggning eller politiska åsikter" är värden som delas med USA.

– På grundval av de här värderingarna erbjuder jag mig att arbeta nära tillsammans med USA:s tillträdande president, sade Merkel i Berlin.

Toppmöte i EU?

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk bjöd in Trump till toppmöte "så snart som möjligt". Sedan tog herrarna upp både Ukraina och klimatet bland sina favoritämnen.

"Bara genom ett nära samarbete kan EU och USA fortsätta att ha en betydelse i hanteringen av aldrig tidigare skådade utmaningar som Da'esh (terrorrörelsen IS), hoten mot Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, klimatförändringarna och migrationen", skrev Juncker och Tusk i ett gemensamt brev.

Något annorlunda samarbetsämnen fördes i sin tur fram av Storbritanniens premiärminister Theresa May som i sitt uttalande valde att poängtera handel, säkerhet och företagande.

Virus och väckarklocka

Hos EU:s centrala partigrupper märks en tydlig skepsis, men också en förståelse för att saker måste hända för att möta missnöjet med etablissemanget.

Trump kallas omväxlande för ett virus, en jordbävning och en väckarklocka.

– Vi måste se allvarligt och objektivt på människors oro och rädsla. Vi kan inte lämna fältet öppet till världens alla radikala, sade Manfred Weber, ledare för EU-parlamentets största partigrupp, kristdemokratiskt konservativa EPP, enligt nyhetsbyrån APA.

Jubel bland EU-kritiker

Bland de europeiska partier vars väljare sannolikt trivs bäst med Donald Trump och hans retorik är jublet desto större.

– Det som hände i Amerika kan hända i Europa. Trumps seger bevisar att folk har fått nog av politiskt korrekta politiker, sade skarpt EU- och islamkritiske Geert Wilders i Nederländerna, enligt Reuters.

– Valet av Donald Trump är goda nyheter för vårt land, sade franska Marine Le Pen, enligt AFP.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset