Donald Trump, med hustrun Melania, träffade majoritetsledaren i senaten, republikanen Mitch McConnell, i Capitol Hill.
Donald Trump, med hustrun Melania, träffade majoritetsledaren i senaten, republikanen Mitch McConnell, i Capitol Hill.

Nyvalde Donald Trump mötte president Barack Obama för en "ypperlig diskussion" i Vita huset. Sedan åkte han vidare till kongressen och mötte republikanska ledare.– Vi kommer att göra en del verkligt spektakulära saker för det amerikanska folket och vi ser fram emot att börja, säger han.

Donald Trump förklarade att sjukvård, gränskontroll och jobb kommer att vara hans första prioriteringar när han flyttar in i Vita huset i januari.

Han höll möten med partikamraten och tidigare kritikern Paul Ryan, talman i representanthuset, och majoritetsledaren i senaten, republikanen Mitch McConnell.

– Vi hade ett väldigt detaljerat möte, sade Trump efteråt.

– Som ni vet kommer vi att göra sjukvården överkomlig. Vi ska göra ett ordentligt jobb med sjukvården.

Ivrig att börja

Trump lovade under sin presidentvalskampanj att riva upp sjukförsäkringsreformen Obamacare och bygga en mur på gränsen till Mexiko.

Trump säger nu att han och den republikanska majoriteten i kongressen kommer att åstadkomma "verkligt spektakulära saker för det amerikanska folket", och att han är väldigt ivrig att få börja.

Efter mötet med Ryan följde ett med McConnell, som varade i ungefär en timme. Trump sade efteråt att "vi har mycket att göra".

– Vi ska titta väldigt kraftfullt på invandringen, sade han.

– Vi kommer att titta väldigt kraftfullt på sjukvården, och vi tittar på jobben, sade han, utan att gå in på närmare detaljer.

Träffade Obama

Tidigare under dagen träffade Trump den avgående presidenten, demokraten Barack Obama, i Vita huset.

– Det var många områden vi diskuterade – om organisationen av Vita huset, om utrikespolitik och om inrikespolitik, sade Obama.

Donald Trump kallade Obama "en mycket bra man", och sade att han trott att mötet skulle ta tio minuter men att det i stället pågått i en och en halv timme.

– Jag ser verkligen fram emot att samarbeta med presidenten, däribland att få råd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset