Trumps förhoppning är att kunna tillsätta så många som upp till 3 domare under sin mandatperiod, domare som enligt honom kommer vara "pro life", alltså mot abort.
Trumps förhoppning är att kunna tillsätta så många som upp till 3 domare under sin mandatperiod, domare som enligt honom kommer vara "pro life", alltså mot abort.

Donald Trump vill tillsätta abortmotståndare i högsta domstolen och låta delstaterna stifta egna abortlagar. Men en inskränkning av aborträtten skulle inte göra USA till ett undantagsland. Enbart 39 procent av världens befolkning bor i länder med fri abort, enligt siffror från FN.

Under natten till onsdagen stod det klart att republikanen Donald Trump kommer att bli USA:s nästa president. När Trump tillträder den 19 januari kommer han bland annat ha ansvar för att tillsätta en ny domare i högsta domstolen, någonting Trump hoppas i framtiden kan leda till att rätten till abort begränsas i USA.

– När det kommer till abort. Om högsta domstolens beslut ändras så kommer det gå tillbaka till staterna. Kommer kvinnor behöva göra abort kommer de kanske behöva åka till en annan delstat, sa Trump i en intervju på CBS under söndagen.

► LÄS MER: Här är det lagligt att mörda din otrogna fru – länder som diskriminerar kvinnor

Högsta domstolen-domaren Antonin Scalia dog under 2016 och har ännu inte ersatts, och två domare i den vanligtvis nio domare starka högsta domstolen är 80 år eller äldre. Trumps förhoppning är att kunna tillsätta så många som upp till 3 domare under sin mandatperiod, domare som enligt honom kommer vara "pro life", alltså mot abort, och därför kan komma att ta ett nytt beslut i frågan om abort. Domare i USA:s högsta domstol tillsätts på livstidsbasis.

Kommer en president Trump leda till att aborträtten i USA inskränks är USA inte särskilt ensamt i den frågan.

 

Siffror från FN och organisationen Center for reproductive Rights visar att bara 39,5 procent av världens befolkning liver i länder med fri abort. Totalt rör det sig om 61 länder, däribland Sverige där abort blev lagligt 1938. Ytterligare 13 länder tillåter abort på grund av socioekonomiska skäl, och 59 tillåter det av hälsoskäl. I 66 länder, med 25,5 procent av världens befolkning, är abort förbjudet helt eller bara tillåtet om den gravida personens liv är hotat.

Lagarna i länder med fri abort skiljer sig också åt. I de flesta länder är abort tillåtet fram till 12:e veckan. I vissa länder, som Sverige, är det dock tillåtet att göra abort senare. Länder som inte har fri abort skiljer sig också åt i vilka kriterier som används för de fall där abort tillåts. I ett fåtal länder, som till exempel Saudiarabien, krävs till exempel förutom en hälsorisk ett godkännande från den gravida personens partner. Vissa mer decentraliserade länder som Mexiko tillåter abort i vissa delstater men inte i andra.

► LÄS MER: Hbtq-personer döms till döden – här är världens mest hbtq-fientliga lagar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset