USA:s tillträdande president Donald Trump tillsammans med Betsy DeVos vid Trumps golfklubb i New Jersey där han nu tar emot presumtiva ministerkandidater.
USA:s tillträdande president Donald Trump tillsammans med Betsy DeVos vid Trumps golfklubb i New Jersey där han nu tar emot presumtiva ministerkandidater.

USA:s tillträdande president Donald Trump har utsett två kvinnor att ingå i det lag som ska styra landet när han tar över Vita huset i januari.

En av dem var hård Trumpkritiker under större delen av valrörelsen, hon blir ny FN-ambassadör. Den andra är en förmögen "megadonator" från Michigan, och hon väntas bli ny utbildningsminister.

Det är Republikanernas Betsy DeVos, som tillfrågats om hon vill bli utbildningsminister. DeVos är profilerad på att driva frågor som rör alternativ till den allmänna skolan, bland annat vill hon införa ett skolpengsliknande system.

"Utbildning i världsklass"

– Under hennes ledarskap kommer vi reformera det amerikanska utbildningssystemet och få bort den byråkrati som bromsar våra barn, så att vi kan leverera en utbildning i världsklass och val av skola för alla familjer, förklarade Trump i samband med att valet av Betsy DeVos offentliggjordes.

DeVos tillhör en mycket förmögen familj, hennes bror är mannen bakom säkerhetsfirman Blackwater USA, vars hårdföra och brutala metoder under kriget i Irak gav eko världen över. DeVos svärfar Richard DeVos har rankats som nummer 88 på Forbes lista över amerikanska miljardärer. Själv är Betsy DeVos ordförande för investmentföretaget Windquestgruppen som arbetar med frågor som rör ren energi.

Tidigare under dagen tillkännagavs att South Carolinas guvernör Nikki Haley blir Donald Trumps val till ny amerikansk FN-ambassadör. "Guvernör Haley har bevisat att hon kan föra människor samman oavsett bakgrund eller partittillhörighet för att föra fram lagförslag som förbättrar hennes delstat och hennes land", meddelar den valde presidenten i ett uttalande.

Oklart om Carson

Haley, som inte har någon utrikespolitisk erfarenhet, var en uttalad kritiker av Trump under primärvalen.

Fram till onsdagen hade Trump endast utsett män – varav flera med starkt konservativa eller högerradikala ståndpunkter.

Under onsdagen kom det också olika bud om Trumps förra rival, den tidigare presidentkandidaten Ben Carson, är aktuell för jobbet som stadsutvecklings- och bostadsminister.

Först rapporterade Wall Street Journal att Carson tackat ja till jobbet, men den uppgiften dementerades kort därpå av Carsons talesperson.

– Trump har inte kommit med något erbjudande, säger talespersonen Armstrong Williams till Reuters.

– Han har frågat honom (Carson) om han kan tänka sig överväga posten som stadsutvecklings- och bostadsminister. Inget har erbjudits och inga beslut har fattats.

Christian Murdock/AP/TT
Republikanen Ben Carson stödde Donald Trump i presidentvalskampanjen. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset