Wilbur Ross, Nikki Haley, Ben Carson. I bakgrunden: Donald Trump.
Wilbur Ross, Nikki Haley, Ben Carson. I bakgrunden: Donald Trump.

Drygt en månad efter valet är USA:s tillträdande president Donald Trump fullt upptagen med att sätta ihop sin nya regering som kommer tillträda den 30 januari. Metro har gått igenom valen, som i vissa fall anses vara kontroversiella. Det här är personerna som kommer att styra USA från den 20 januari, så länge de godkänns av USA:s republikanskt dominerade senat.

APTOPIX Trump Chief of Staff


Vita husets stabschef – Reince Priebus

Bakgrund: Ordförande för Republican National Committee (RNC) sedan 2011.

Vad han kommer göra: Vita husets stabschef har ingen formell roll, och presidenten behöver tekniskt sett inte ens ha en stabschef. I praktiken kommer han att fungera som presidentens högra hand och assistent och är den som sköter presidentens schema samt beslutar om vem ska beviljas audiens hos presidenten.

Det här behöver du veta om honom: Priebus har sedan 2011 varit republikanarnas motsvarighet till partisekreterare. Under valrörelsen har han fungerat som medlare och brygga mellan Donald Trump och det republikanska partiet som i regel varit skeptiska till Trump. Priebus har haft det svåra jobbet att försöka ena det republikanska partiet efter den hårda primärvalsrörelsen.

AP/Evan Vucci
AP Photo/ Evan Vucci

Chefsstrateg och senior rådgivare – Steve Bannon

Bakgrund: Bankir, filmproducent, chef för det högerinriktade medieföretaget Breitbart.
Det här kommer han göra: Bannon kommer att hjälpa Trump utveckla sin politik och att genomföra den, samt fungera som en högra hand till Trump.
Det här behöver du veta om honom: Bannon, som var vd för Trumps presidentvalskampanj under månaderna innan valet, är förmodligen Trumps mest kontroversiella val. Bannon har tidigare varit vd för Breitbart News, vars webbsida Breitbart.com, ofta räknas som högerextrem.

Michael T. Flynn

Nationell säkerhetsrådgivare – Michael Flynn

Bakgrund: General, tidigare chef för USA:s militära underrättelseorganisation Defense Intelligence Agency.
Det här kommer han göra: Kommer att vara Trumps närmaste rådgivare i frågor som rör säkerhetspolitik.
Det här behöver du veta om honom: Flynn har en lång erfarenhet av säkerhetspolitiskt arbete men är också kontroversiell på grund av sin hårda inställning till Islam. Var nära att bli Trumps vicepresidentkandidat.

Mike Pompeo

CIA-direktör – Mike Pompeo

Bakgrund: Ledamot i USA:s representanthus sedan 2011.
Det här kommer han göra: Pompeo kommer att leda den amerikanska hemliga underrättelsetjänsten.
Det här behöver du veta om honom: Pompeo är utbildad jurist och anses av sina kollegor vara mycket smart och kompetent. Har bland annat gjort sig känd för sitt motstånd till Iranavtalet.

Jeff Sessions

Justitieminister – Jeff Sessions

Bakgrund: Senator sedan 1997. Justitieminister i delstaten Alabama 1994-1996.
Det här kommer han göra: Kommer att leda USA:s justitiedepartement, som har som främst ansvar att se till att USA:s lagar upprätthålls.
Det här behöver du veta om honom: Var den första senatorn som uttalade sitt stöd för Trump, och har gjort sig känd som senatens största invandringskritiker. Är kontroversiell på grund av det och en serie mer eller mindre rasistiska uttalanden under 1980-talet. Som CNN också rapporterat om nekades han en position som federal domare under 1980-talet. Anledningen till detta ska bland annat ha varit för att han ska kallat en svart kollega för ”boy” och skämtat om att det enda problemet med Ku klux klan var att de var drogmissbrukare. Sessions nekar till anklagelserna.

Betsy DeVos

Utbildningsminister – Betsy DeVos

Bakgrund: Filantrop och affärskvinna.
Det här kommer hon göra: Kommer att vara den som har främst ansvar för USA:s federala utbildningspolitik.
Det här behöver du veta om henne: Har gjort sig känd som en stor friskoleförspråkare. Är miljardär och har länge varit en av det republikanska partiets största donatorer.

Nikki Haley

FN-ambassadör – Nikki Haley

Bakgrund: South Carolinas guvernör sedan 2011.
Det här kommer hon göra: Representera USA i FN.
Det här behöver du veta om henne: Tillhör det republikanska partiets mer moderata falang, och var en av Trumps hårdare kritiker under primärvalen. Sågs länge som en potentiell vicepresidentkandidat.

Tom Price

Hälsominister – Tom Price

Bakgrund: Läkare, ledamot i representanthuset sedan 2005.
Det här kommer han göra: Kommer ha det främsta ansvaret för USA:s hälsopolitik.
Det här behöver du veta om honom: Är en stor motståndare till Obamacare och vill se en ytterligare privatisering av USA:s sjukvård, där delstater och privata företag kommer spela en större roll.

Wilbur Ross

Handelsminister – Wilbur Ross

Bakgrund: Affärsman och bankman
Det här kommer han göra: Kommer ha som ansvar att utveckla och främja amerikanska företag och industrier.
Det här behöver du veta om honom: Har gjort sig känd som ”konkurskungen” på Wall street då han länge haft för vana att köpa upp konkurshotade företag för att sedan få dem att bli framgångsrika igen. Är världens 595:e rikaste man, enligt Forbes.

Steven Mnuchin

Finansminister – Steven Mnuchin

Bakgrund: Bankdirektör, affärsman, filmproducent
Det här kommer han göra: Kommer att vara presidentens främsta ekonomiske rådgivare samt ha ett övergripande ansvar för USA:s ekonomiska politik.
Det här behöver du veta om honom: Var finanschef för Trumps presidentvalskampanj. Jobbade på Goldman Sachs i 17 år.

Elaine Chao

Transportminister – Elaine Chao

Bakgrund: Arbetsmarknadsminister 2001-2009
Det här kommer hon göra: Kommer ha främsta ansvaret för frågor som rör transport i USA.
Det här behöver du veta om henne: Tillhör det republikanska etablissemanget. Är född i Taiwan, och blev 2001 den första amerikanska kvinnan med asiatisk bakgrund som suttit i en amerikansk regering.

James Mattis

Försvarsminister – James Mattis

Bakgrund: General, ledare för Förenta staternas centralkommando
Det här kommer han göra: Kommer, vid sidan av presidenten, ha det främsta ansvaret för världens största militär.
Det här behöver du veta om honom: Är legendarisk som general, och mycket populär inom USA:s armé. Anses vara både hårdför och analytisk. Kallas ”Mad dog”, ett smeknamn han själv inte uppskattar.

1920px-thumbnail

Säkerhetsminister – John Kelly

Bakgrund: General, ledare för Förenta Staternas sydkommando
Det här kommer han göra: Kommer ha främsta ansvaret för USA:s säkerhet.
Det här behöver du veta om honom: Har en över 40 år lång karriär inom USA:s marinkår. Sa i samband med valet att han skulle kunna tänka sig att jobba med både Hillary Clinton och Donald Trump.

Oklahoma Attorney General Scott Pruitt in a meeting at his office in Oklahoma City

Chef för miljöskyddsmyndigheten Environmental Protection Agency – Scott Pruitt

Bakgrund: Justitieminister i Oklahoma
Det här kommer han göra: Kommer leda USA:s miljöpolitik.
Det här behöver du veta om honom: Är en stor motståndare till myndigheten han kommer att driva, och gjort sig känd för att stämma myndigheten regelbundet för de regleringar Obamaregeringen infört. Är enligt bland annat New York times klimatskeptiker, och således kontroversiell i rollen som miljöminister.

Linda McMahon

Chef för myndigheten för småföretag – Linda McMahon

Bakgrund: wrestlingsmagnat, affärskvinna
Det här kommer hon göra: Kommer ha ansvar för USA:s småföretagarpolitik
Det här behöver du veta om henne: Är känd för att tillsammans med sin make byggt upp det amerikanska wrestlingföretaget WWE.

File picture of Andy Puzder, CEO of CKE Restaurants, departing after meeting with U.S. President-elect Donald Trump at the main clubhouse at Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey

Arbetsmarknadsminister – Andy Puzder

Bakgrund: Chef för CKE Restaurants med totalt 3 664 restauranger i 38 länder.
Det här kommer han göra: Kommer ha ansvar för politik som rör fackförbund, lönefrågor och andra frågor som rör arbetsmarknadspolitik.
Det här behöver du veta om honom: Är motståndare till att markant höja minimilöner. Är kontroversiell i vissa kretsar för reklamer CKE restaurants gjort, reklamer som ofta visar lättklädda kvinnor som äter hamburgare på ett sexualiserat sätt. ”Jag älskar våra reklamer. Jag gillar vackra kvinnor som äter burgare i bikinis. Jag tycker det är väldigt amerikanskt”, sa han till tidningen Entrepreneur 2015.

 

Ryan Zinke

Inrikesminister – Ryan Zinke

Bakgrund: ledamot i representanthuset sedan 2015
Det här kommer han göra: Kommer ha ansvar för frågor som rör miljöskydd och naturresurser.
Det här behöver du veta om honom: Var Navy SEAL mellan 1986 och 2008. Har gjort sig känd för att förespråka olje- och gasborrning och har som Washington post skriver ofta ställt sig på motsatt sida av sina republikanska kollegor i frågor om mer federal mark ska överlämnas till staterna, någonting han kallat ”extremt”.

Ben Carson

Bostadsminister – Ben Carson

Bakgrund: Neurokirurg
Det här kommer han göra: Kommer att ha ansvar för USA:s bostadspolitik.
Det här behöver du veta om honom: Var Trumps konkurrent under primärvalskampanjen. Kontroversiell då han helt saknar erfarenhet av myndighetsarbete och bostadsfrågor. En talesperson för Carson sa tidigare i november till The Hill att Carson inte hade något intresse av att sitta i Trumps regering eftersom han just saknade myndighetserfarenhet.

Tillerson, chairman and CEO of ExxonMobil, testifies about the company's acquisition of XTO Energy before the House Energy and Environment Subcommittee on Capitol Hill in Washington

Utrikesminister – Rex Tillerson

Bakgrund: Styrelseordförande och vd för världens största icke-statliga petroleumbolag, Exxonmobil.
Det här kommer han göra:  Agera som USA:s chefsdiplomat.
Det här behöver du veta om honom: Är kontroversiell på grund av att han har träffat Rysslands president Vladimir Putin flera gånger och har starka band till Ryssland. Som Exxonmobil själva skriver på sin webbsida tilldelades han 2013 en vänskapsorder av Rysslands president Vladimir Putin.

Rick Perry

Energiminister – Rick Perry

Bakgrund: Texas Guvernör 2000-2015
Det här kommer han göra: Kommer ha ansvar för USA:s energipolitik.
Det här behöver du veta om honom: Gjorde sig känd när han som presidentkandidat 2012 inte kunde nämna en av de tre departement han ville lägga ned.  Energidepartementet var just en av de departement Perry ville lägga ned.

Ministrar kvar att utse:

  • Minister med ansvar för amerikanska krigsveteranfrågor
  • Jordbruksminister

LÄS MER: Så påverkas Sverige när Donald Trump blir president

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset