Donald Trump Jr, Ivanka Trump och Eric Trump. Arkivbild.
Donald Trump Jr, Ivanka Trump och Eric Trump. Arkivbild.

Donald Trump ser ut att vilja ta med sig sina barn hela vägen in i Vita huset. Men en lag mot nepotism bör sätta P för planen.

USA:s blivande president Donald Trump har bett Vita huset att undersöka om det är möjligt att placera hans barn i den högsta säkerhetsklassen, uppger källor för CBS News.

En person i den säkerhetsklassen kan få tillgång till hemligstämplad information.

Kampanjaktiva barn

Dottern Ivanka, sönerna Eric och Donald Jr och svärsonen Jared Kushner (Ivankas man) har arbetat med Trumps kampanj och är med i övergångsgruppen, som förbereder inför övertagandet av arbetet i Vita huset.

– Jared Kushner är mycket inflytelserik. Det är han och Ivanka som varit de allra närmaste rådgivarna, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Enligt honom kan de starka band som finns mellan Trump och Kushner bero på deras bakgrunder som påminner starkt om varandras.

– Kushners far var också en fastighetsmagnat i New York, och de har båda fortsatt den traditionen. Där finns en parallell och det spelar stor roll för Donald Trump, säger Blanck.

Risk för intressekonflikt

Enligt honom kan en lag som antogs 1967 för att förhindra nepotism i den federala regeringen bli ett problem om Trump vill anställa familjemedlemmar. Samtidigt är det oklart i hur stor utsträckning den kan komma att tillämpas.

Dessutom finns det risk för stora intressekonflikter om Trumps barn tar över hans företagsimperium och samtidigt är tänkta att ingå i administrationen.

– Normalt är att man frånträder alla direkta inblandningar i sina företag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset