Steve Bannon. Arkivbild.
Steve Bannon. Arkivbild.

Steve Bannon säkrade valsegern för Donald Trump och blir nu hans chefsstrateg. I en intervju i The Hollywood Reporter talar han om en helt ny politisk rörelse.– Han är en populist av guds nåde, säger en USA-kännare som spår begränsad makt för Bannon.

– Vad var det jag sade?

Steve Bannon förutsåg redan före valet att Donald Trump skulle göra oväntat bra ifrån sig i väljargrupper där han sågs som svag – kvinnor, svarta och amerikaner med latinamerikanska rötter.

Medan Demokraternas kandidat var upptagen med att fiska kampanjbidrag från rika donatorer mötte Trump växande skaror väljare, 30 000-40 000 personer per gång, noterar Steve Bannon.

Inte ens "ta tag i fittan"-skandalen verkade minska intresset för Republikanernas kandidat.

– Han talar på ett opolitiskt folkligt sätt, han kommunicerar med de här människorna känslomässigt. Ingen i Demokraterna lyssnade på vad han sade, så de fattade inte att han hade ett så övertygande och kraftfullt ekonomiskt budskap, säger Bannon till The Hollywood Reporter.

Ekonomisk nationalist

Bannon, tidigare chef för den kontroversiella högerpopulistiska sajten Breitbart, ser sig inte som en "vit nationalist".

– Jag är en nationalist. Jag är en ekonomisk nationalist, säger han och slår fast målet för den tillträdande administrationen: Att bygga en ny populistisk politisk rörelse.

– De konservativa kommer att bli galna. Jag är killen som driver en infrastrukturplan för biljondollarbelopp. Med negativa räntor över hela världen finns en stor möjlighet att återuppbygga allt. Skeppsvarv, järnbruk, lyfta allt igen, säger han till The Hollywood reporter.

Det kommer att vara "lika spännande" som på 1930-talet och större än "Reagan-revolutionen", slår Bannon fast.

– Konservativa plus populister i en ekonomisk nationalistisk rörelse, säger han.

"Han kan ingenting"

Författaren och USA-kännaren Roland Poirier Martinsson, tidigare bosatt i Texas, kallar Steve Bannon för "ultrapopulist".

– Populism i sig är inte dåligt, men bär med sig konnotationer som att man inte diskuterar sakfrågor, man är inte så noga med fakta, man hårdvinklar mer än brittiska tabloider och är också typiskt väldigt enögd politiskt. Den stereotypen personifierar Bannon, säger han till TT.

Att den tillträdande presidenten har utsett Bannon till rådgivare i Vita huset är en ren signal till Trumps gräsrotsväljare, tror Poirier Martinsson.

– Han är en mediefigur. Det är som att låta Alex Schulman bli rådgivare till Stefan Löfven för att han har skrivit att han är sosse, säger han.

– Trump har börjat förhandla med det republikanska etablissemanget, därför måste han sända symboliska signaler till gräsrötterna. Att Bannon kommer att få något inflytande har jag extremt svårt att tro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset