Donald Trump, USA:s tillträdande president, tar med sig en stor familj in i ämbetet. Flera av hans barn har höga poster inom hans företag.
Donald Trump, USA:s tillträdande president, tar med sig en stor familj in i ämbetet. Flera av hans barn har höga poster inom hans företag.

Donald Trump tar med sig en typ av presidentfamilj som USA inte sett förut när han flyttar in i Vita Huset. Genom sina barn kan han lyckas få en ny dynasti att slå rot.

När Donald Trump höll tal efter presidentvalssegern mot Hillary Clinton stod han omgiven av sina närmaste politiska rådgivare och affärskollegor. Det vill säga sin familj.

– Till Melania och Don (Donald Jr), och Ivanka, och Eric och Tiffany och Barron: Jag älskar er och tackar er, sade han till sin fru och fem barn, som stod uppradade bredvid honom.

Trumps äldsta dotter Ivanka spelade en särskilt framträdande roll under kampanjen. 35-åringen, som driver flera företag och är högt uppsatt i Trumps affärsimperium, balanserade sin fars kontroversiella uttalanden med en mer progressiv framtoning.

Ivankas make Jared Kushner kom också att bli en viktig tillgång för Trump, inte minst som ägare av tidningen New York Observer.

Tajt familj

Även sönerna Eric och Donald Jr – som liksom Ivanka har ledande poster inom Trump Organization – engagerade sig genom att hålla tal på valmöten och ställa upp som sin fars ställföreträdare i intervjuer.

Det är inte ovanligt att amerikanska presidentkandidaters barn är med och kampanjar. Men aldrig tidigare har de varit så många, och samtidigt så involverade i sin fars affärsverksamhet.

– Det visar att familjen är tajt och nog betraktar sig lite som en dynasti. Barnen är fostrade att ta över, säger Björn Ottosson, statsvetare vid Stockholms universitet som bland annat forskar om amerikansk politisk kultur.

Han jämför med tidigare familjedynastier som Kennedy och Bush, som fostrat flera politiska ledare och samtidigt haft minst en fot i näringslivet.

– En skillnad är att de gamla förmögna familjerna inte skyltade med sin rikedom på samma sätt som Trump, säger Björn Ottosson.

Kritik mot band

Den blivande presidenten har sagt att han kommer att lämna över kontrollen över sitt imperium till barnen när han tillträder. Det har väckt kritik.

– Mycket av Trumps tal om att rensa upp i vad han kallar det riggade systemet handlar ju om liknande jävssituationer. Då kan det bli motsägelsefullt om han ska vara president och samtidigt fortsätta vara så pass nära sitt företag, säger Björn Ottosson.

Donald Trumps fru Melania har hållit en lägre profil under valrörelsen. Hon har framställts som politiskt vilsen efter att det uppdagades att hon till ett tal lånat in hela formuleringar från den nuvarande första damen, Michelle Obama. Enligt den officiella versionen var det en i hennes stab som klantat sig.

Att hon redan under kampanjen omgett sig med egna rådgivare visar dock på hennes ambitioner att ta rollen som första dam på allvar, säger Björn Ottosson:

– Om man som Melania varit internationell modell måste man ha en hel del skinn på näsan. Och dessutom rest runt hela jorden och lärt sig många språk. Så hon är en ganska formidabel person. Att hon inte är född i USA ger henne kanske också lite andra perspektiv.

Evan Vucci/AP
Donald Trump, USA:s tillträdande president som här talar dagen före valet, tar med sig en stor familj in i ämbetet. Flera av hans barn har höga poster inom hans företag.
Evan Vucci/AP
Donald Trump, USA:s tillträdande president som här talar dagen före valet, tar med sig en stor familj in i ämbetet. Flera av hans barn har höga poster inom hans företag. Från vänster: sonen Eric, svärdottern Vanessa, sonen Donald Trump Jr, den tillträdande vicepresidenten Mike Pence, hans fru Karen, Donald Trumps dotter Ivanka, svärsonen Jared Kushner och dottern Tiffany.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset