Har Donald Trump tillräckligt med hemliga väljare? Det kan vara frågan som avgör valet på tisdag. Arkivbild.
Har Donald Trump tillräckligt med hemliga väljare? Det kan vara frågan som avgör valet på tisdag. Arkivbild.

Har republikanen Donald Trump tillräckligt många "hemliga" väljare? Alltså väljare som i opinionsundersökningar inte vill uppge att de röstar på honom.Om den här gruppen är tillräckligt stor kan antalet röster tippa över till Trumps fördel.

Experter har kämpat med att försöka vikta de här eventuella "osynliga" väljarna, vars antal är svårt att uppskatta då de – om teorin stämmer – inte vill erkänna att de röstar på den kontroversielle fastighetsmagnaten.

– Jag känner personligen många republikaner som inte erkänner att de kommer att rösta för Trump. Jag gillar själv inte att göra det, säger en anonym republikan i delstaten Virginia till Politico.

Bradleyeffekten

Amerikanska forskare brukar kalla den här osäkra faktorn för Bradleyeffekten. 1982 ledde den svarte kandidaten Tom Bradley tydligt i opinionsundersökningarna för guvernörsposten i Kalifornien, men förlorade trots det valet. Det visade sig i efterhand att många inte velat erkänna att de skulle rösta på hans vita motståndare, av rädsla för att anklagas för rasism. Trump har själv nämnt effekten, i ett tal i juni.

– Han (Bradley) borde ha vunnit med tio procentenheter, och han förlorade med fem eller något. Så det är tydlig effekt. Nu är jag – tyvärr, eller kanske som tur är – på den motsatta sidan. I omröstningar går det bra för mig. Men när det väl gäller så går det mycket bättre, sade han enligt Politico.

Stor osäkerhet

Några tecken som skulle kunna tyda på det, enligt sajten Fivethirtyeight, är att skillnaden mellan Trump och rivalen Hillary Clinton är lägre i opinionsundersökningar som görs anonymt via nätet, än via telefon. Men andra experter har tonat ner den eventuella effekten.

En annan osäkerhetsfaktor är andelen väljare som uppges inte ha bestämt sig, omkring 15 procent i det här valet, att jämföra med bara fem procent vid den här tidpunkten i valet mellan Barack Obama och Mitt Romney. Å andra sidan finns det inget som säger att de osäkra väljarna skulle favorisera Trump.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset