Donald Trump tillsammans med kvinnorna på pressträffen före debatten.
Donald Trump tillsammans med kvinnorna på pressträffen före debatten.

Nu drabbar Hillary Clinton och Donald Trump samman i den andra debatten inför USA:s presidentval.På 90 minuter måste Trump försöka vända den senaste tidens mycket negativa uppmärksamhet.Inför debatten höll han överraskande en pressträff med kvinnor som tidigare anklagat Bill Clinton för övergrepp.

Pressen inför debatten är hårdast på Trump. I veckan avslöjades grovt sexistiska uttalanden han gjorde 2005.

Följden har blivit en revolt inom det republikanska partiet. Ett dussin senatorer, lika många medlemmar i representanthuset och tre guvernörer har dragit tillbaka sitt stöd till den 70-årige fastighetsmagnaten.

Den trängde Trump väntas ta till tasksparkar i nattens debatt. Sålunda twittrade han på söndagseftermiddagen ut ett videoklipp där en kvinna anklagar Hillary Clintons make, expresidenten Bill Clinton, för att ha våldtagit henne på 1970-talet. Fallet är känt sedan 1999.

Strax före debatten höll han överraskande en pressträff med fyra kvinnor, varav tre anklagat Bill Clinton för sexuella övergrepp. Alla fyra väntas sitta i publiken under debatten, enligt CNN.

– De här fyra väldigt modiga kvinnorna har frågat om att få vara med här, sade Trump enligt Reuters.

Kvinnorna sade att de stödde Trump och att handlingar är värre än ord, enligt SR Ekot.

Obama fördömer

Hillary Clintons kampanj svarade på utspelet med att det "inte var förvånande" att se Trumps "destruktiva race mot botten".

Sent på söndagen fördömde president Barack Obama, Demokraterna, Trumps "förnedrande" kommentarer om kvinnor.

– Vill vi verkligen riskera att ge makten till Donald Trump att ta tillbaka alla framsteg vi har gjort? frågade Obama under ett kampanjmöte i Illinois enligt AFP.

– Jag behöver inte upprepa det. Det är barn i rummet ... Att förödmjuka, förnedra kvinnor, men också minoriteter, invandrare, människor med annan tro, vara hånfull mot handikappade ... Han framhäver sig själv genom att göra ned andra, sade Obama.

Spår personangrepp

Merrick Tabor, USA-kännare och statsvetare vid Stockholms universitet, spår att det under debatten i Saint Louis kommer att bli en hel del personangrepp från bägge kandidaterna.

Hillary Clintons strategi kommer enligt honom att vara densamma som i den förra debatten. Hon kommer att lyfta de avslöjanden som kommit fram den föregående veckan och plocka upp inspelningen. Och undvika sakfrågorna så mycket som möjligt.

– Hon har väldigt stora bekymmer med sakfrågorna. Hela valrörelsen har hon försökt dölja sina diskussioner med Goldman Sachs, nu har en del av det där kommit fram vad hon anser om frihandel och gränser, säger Merrick Tabor och syftar på läckta uppgifter om Clintons kopplingar till Wall Street som framkom i veckan.

– Förra gången höll hon på att förlora debatten på sakfrågorna, men det var hon som började med personangrepp och Trump gick in i den fällan. Jag antar att hon kommer att försöka med samma sak igen.

Inte förberedd

För Donald Trump skulle därför den bästa strategin vara att gå på just de frågorna, men hur han kommer att reagera är svårare att avgöra. Vid den förra debatten kritiserades Trump för att vara dåligt förebredd. Merrick Tabor tror inte att det kommer gå bättre den här gången.

– Problemet är att det varit så mycket krishantering under de senaste dagarna. Han har helt enkelt inte hunnit förbereda sig lika mycket.

John Locher/AP/TT
Förberedelser inför debatten vid Washington University i Saint Louis.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset