Donald Trumps stiftelse är i blåsväder, igen.
Donald Trumps stiftelse är i blåsväder, igen.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har använt välgörenhetspengar för att betala förlikningar i rättsfall som rör hans företag.Det är ett brott mot lagar om icke vinstdrivande organisationer, skriver The Washington Post, som under en vecka har undersökt stiftelsens ekonomi.

Tidningen har gått igenom stiftelsen Donald J. Trump Foundations juridiska dokument och skatteredovisningar. Stiftelsen finansieras nästan helt av andras pengar, Trump själv har enligt tidningen inte bidragit med några pengar alls till stiftelsen sedan 2009.

En av de misstänkta betalningarna är en donation till en välgörenhetsorganisation 2007, en del av en rättslig förlikning med staden Palm Beach i Florida. Trump hade stämt staden sedan han fått 120 000 dollar i böter för att ha uppfört en 24 meter hög flaggstång vid en anläggning, vilket inte var tillåtet.

Trumps stiftelse har också gjort transaktioner som ser ut att enbart gynna Trump eller hans affärer, vilket bryter mot reglerna för välgörenhetsorganisationer, uppger tidningen.

Vid ett tillfälle ska organisationen ha betalat 20 000 dollar, 170 000 kronor, för en 1,8 meter hög målning av Trump.

"Trumps version av välgörenhet är att ta pengar från andra för att klara upp egna rättsliga tvister och köpa minst två bilder av sig själv (...) Än en gång visar Trump att han är en bedragare som inte tror att regler gäller för honom", skriver Christina Reynolds, talesperson för Trumps rival om presidentposten Hillary Clinton, i ett uttalande.

Förra veckan meddelade New Yorks åklagarmyndighet att man beslutat att titta på uppgifterna om oegentligheter i stiftelsen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset