Ken Howery var med och startade Paypal som såldes till auktionssajten Ebay för 13 miljarder kronor.
Ken Howery var med och startade Paypal som såldes till auktionssajten Ebay för 13 miljarder kronor.

USA:S president Donald Trump har nominerat finansmannen Ken Howery till ny ambassadör i Sverige. Ken Howery är en av grundarna av betaltjänsten Paypal och blev stormrik när bolaget såldes.

Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter ser positivt på nyheten om Trumps nominering, som dock måste godkännas av senaten innan han kan tillträda. Det väntas ske till våren.

– Om Howery blir utnämnd kan det innebära att vi får se ett utökat samarbete mellan länderna, säger Karin Olofsdotter till Sveriges Radios Ekot-redaktion.

Karin Olofsdotter tycker det är lovande att Trump valt en relativt ung person – Ken Howery är 42 år – från teknikbranschen till att bli USA:s representant i Sverige.
Hon ser det som en signal om att Vita huset intresserar sig för svenskt kunnande och det kan båda gott för kommande samarbeten mellan länderna.

Ekonom från Stanford-universitetet

Ken Howery grundade 1998 betaltjänsten Paypal tillsammans med bland andra Elon Musk och Peter Thiel. Howery som är ekonom från Stanford-universitetet var bolagets förste finanschef.

Paypal såldes till Ebay för 1,5 miljarder dollar, cirka 13 miljarder svenska kronor, fyra år senare.

LÄS MER: Svenska Izettle köps av Paypal – för 19 miljarder

2005 grundade Ken Howery tillsammans med Peter Thiel och Luke Nosek riskkapitalbolaget Founders Fund i San Francisco.
Bolaget satsade tidigt på Facebook och har även bolag som Spotify och Airbnb i sin portfölj, vars kapital uppgår till 27 miljarder dollar.

Stödde tidigt Trump

President Trump har flera gånger plockat medarbetare från kretsen kring Founding Fund.

Bolagets vd Peter Thiel uttalade tidigt sitt stöd för Trump och satsade enligt DN motsvarande 11 miljoner kronor i hans presidentvalskampanj 2016.

USA har inte haft någon svensk ambassadör sedan januari förra året, då Trump tillträdde och kallade hem Obama-utsedda Azita Raji.

LÄS MER: Donald Trump ställer upp för omval – anställer digital guru

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset