Donald Trump och agenter från Secret Service. Arkivbild.
Donald Trump och agenter från Secret Service. Arkivbild.

Säkerheten kring USA:s näste president Donald Trump och hans familj är en dyr historia. Insatserna saknar motstycke i New York och kostar staden över en miljon dollar (omkring 9,2 miljoner kronor) om dagen.

New York har lång erfarenhet av att skydda världsledare på besök i FN. Men det har främst handlat om kortare insatser. Donald Trump kommer att befinna sig i staden på regelbunden basis innan han flyttar in i Vita huset efter att ha svurits in som president den 20 januari.

Att frun Melania Trump och sonen Barron kommer att bo kvar på Manhattan istället för att direkt flytta till Washington gör att kostnaderna troligtvis inte kommer att minska drastiskt när Trump väl tillträder som president, skriver CNN.

Den väl tilltagna prislappen beror också på att Trumps barn och barnbarn – som alla bor i New York – också skyddas av säkerhetstjänsten Secret Service.

– Säkerhet och trygghet är vår högsta prioritet. Det är vi skyldiga den blivande presidenten, hans familj och hans medarbetare, sade borgmästare Bill de Blasio nyligen vid en presskonferens och lade till att New York kommer att behöva hjälp med dessa kostnader, i synnerhet polisen.

Det främsta skyddsansvaret ligger hos Secret Service, men säkerhetstjänsten får ofta hjälp av lokala brottsbekämpande myndigheter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset