Erika Kinsey i OS-byn.
Erika Kinsey i OS-byn.

Erika Kinsey har varit öppen med sin depression och ångest.Det har gjort att trycket har lättat lite inför höjdhopparens OS-debut.– Det har varit skönt för mig. Jag fick visa vem jag är, säger Kinsey.

28-åringen har i ett par meddelanden i sociala medier varit självutlämnande om den fajt hon går utanför friidrottsarenan. Senast efter misslyckandet i EM i Amsterdam för drygt en månad sedan.

"Jag kämpar, och det är inte bara i höjdhopp, utan i livet. Jag vill ge upp eftersom mitt hjärta är i bitar, men jag är en tävlingsmänniska, och någonstans djupt där inne kan jag inte släppa min enda dröm", skrev Kinsey då.

Drömmen, det var att få tävla OS i Rio de Janeiro. Nu blir drömmen sann.

– Jag har fått jättemånga fina meddelanden från folk jag inte ens känner. Det är jätteskönt att känna stödet från alla möjliga håll. Många har varit tacksamma för att jag har varit öppen med det, eftersom de själva har haft liknande problem, säger Kinsey.

Missat finaler

Hon har missat finalen såväl i EM i år som i VM förra året. Besvikelsen efteråt har varit avgrundsdjup och Kinsey har inte orkat prata med medierna efter något av kvalen. Inför tävlingarna på Olympiastadion, där kvalet avgörs på torsdagen och finalen på lördag, är hon i en bättre sinnesstämning.

– Jag har försökt hålla allt som tar energi åt sidan, och har bara fokuserat på det jag mår bra av. Det här har varit en dröm i flera år, så nu försöker jag bara njuta jättemycket.

Har hoppat 1,97

Kapaciteten att hoppa högt finns uppenbarligen. Kinsey flög över 1,97 förra sommaren och i inomhus-VM i våras slutade hon lite överraskande åtta på 1,93, trots att förberedelserna stördes av knäproblem.

I sommar har det dock inte blivit högre än 1,90.

– Jag hann ju aldrig få någon bra grundträning under hösten och vintern och det har gjort att allt har blivit väldigt stressigt efter det. Jag har fått bygga upp allting under tävlingssäsongen, säger hon.

Säsongens bästa hoppning lär sannolikt krävas i kvalet, där också Sofie Skoog finns med i startfältet. Kinsey är hoppfull:

– Under förlägret i Rio Maior började jag känna att hoppningen och styrkan i benen började komma mer och mer. Nu ska jag bara försöka ha hur kul som helst.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset