Efter ett fall av tuberkulos (TBC) upptäckts på en skola i Örebro ska nu 60 personer testas för att de om de blivit smittade.
Efter ett fall av tuberkulos (TBC) upptäckts på en skola i Örebro ska nu 60 personer testas för att de om de blivit smittade.

På Almby skola i Örebro har det upptäckts fall av tuberkulos. Ett 60-tal personer håller nu på att undersökas för att säkerställa att de inte blivit smittade, rapporterar Nerikes Allehanda.

Undersökningar av elever på den skola där man upptäckt ett fall tuberkulos (TBC) har redan startat. Om tre till fyra månader måste undersökningen återupprepas för att få säkra svar. För att någon ska ha smittats krävs långvarig och nära kontakt med den person som redan har TBC, skriver Nerikes Allehanda.

– Det smittar alltså inte lika lätt som till exempel influensa, förklarar Hans Fredlund, smittskyddsläkare, till Nerikes Allehanda.

Tuberkuloslarmet har skrämt många, och nu har det kallats till informationsmöten i Örebro. Hans Fredlund vill däremot lugna de som tror att de kan vara utsatta för smittan.

– Svensk sjukvård klarar av detta. Vi har läkemedel och behandlingen är gratis. En viktig orsak till att tuberkulos fortfarande finns kvar i delar av världen är att behandlingen kostar pengar där och det har folk inte råd med, säger han till NA.

►LÄS MER: Tuberkulos ökar kraftigt i Sverige

Hittills har ingen av de elever som undersökts burit på smittan, men Hans Fredlund understryker att man måste göra testet igen om några månader för att vara säker.

Även ett fall av tuberkulos rapporteras ha hittats på ett äldreboende i Örebro. Där startar undersökningarna i nästa vecka.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa