Förbundskaptenen i U21, Håkan Ericson. Arkivbild.
Förbundskaptenen i U21, Håkan Ericson. Arkivbild.

Seedningen inför lottningen till EM-slutspelet i U21 var en käftsmäll.Oavsett det blir fotbollsmästerskapet i Polen nästa sommar en tuff utmaning för alla lag.

Ett och annat blågult ögonbryn höljdes när seedningen till lottningen, som hålls i Krakow på torsdagen, presenterades. Av de tre seedningsgrupperna hamnade Sverige, regerande mästare, i den tredje.

Sverige blev bara seedat som sjunde lag i ett komplicerat poängsystem. Under ett land som Danmark och på samma seedningsnivå som länder som Makedonien och Slovakien. Lag sju till tolv buntas ihop i en seedningsgrupp.

– Jag hade trott att vi skulle komma i andra gruppen i alla fall, i och med att vi har vunnit tre kval i rad och vunnit EM och är obesegrade i kvalet. Men det funkar tydligen inte så. Det är bara att acceptera, säger förbundskapten Håkan Ericson till TT, just framkommen till Krakow.

Slutspelet i sig är en utmaning för alla inblandade parter. De tolv lagen delas in i tre grupper. Efter de tre gruppspelsmatcherna väntar semifinaler direkt, dit bara gruppettorna och den bästa tvåan går.

– Normalt sett går två lag vidare från varje grupp. Extremt tufft, konstaterar Ericson.

Inte minst för Sverige efter sidosteppningen i seedningen. Inget lag har dock ett liknande facit. Efter den sensationella segern i EM i Tjeckien 2015 gick den nya U21-upplagan under Håkan Ericsons ledning genom kvalet till slutspelet i Polen utan en enda förlust på tio matcher.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset