Tuffa inkomstkrav för att få hyresrätt Chris tycker att alla borde ha rätt till en bostad och att det viktigaste är att man kan betala hyran efter alla fasta utgifter. 
Tuffa inkomstkrav för att få hyresrätt Chris tycker att alla borde ha rätt till en bostad och att det viktigaste är att man kan betala hyran efter alla fasta utgifter. 

Bra lön, fast jobb och felfri ekonomi. Det är många gånger vad som krävs för att få hyra en bostad i Stockholm. En undersökning som tidningen Hem & Hyra har gjort bland samtliga kommunala bostadsbolag och de fem största privata hyresvärdarna i varje län visar att nästan alla Stockholmsvärdar kräver en årsinkomst tre gånger större än hyreskostnaden.

Totalt har 25 bostadsbolag i Stockholms län tillfrågats.

– En del privata hyresvärdar kräver fyra gånger hyran i inkomst. Det är definitivt inte matematiskt motiverat, utan bara för att segregera, säger P-O Brogren, presstalesman för Hyresgästföreningen i Stockholm.

Han ser att kraven på hyresgästerna har blivit hårdare.  

– Fler och fler hyresvärdar ställer hårda inkomstkrav. När fler är bostadssökande kan hyresvärdarna schakta allt mer bland de sökande. Man kanske har stått i kö i sju år och får ett erbjudande om lägenhet, men det är fortfarande fastighetsägaren som bestämmer, säger P-O Brogren.

På det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder, som är med i Hem & Hyras undersökning, förklarar man inkomstkraven på tre gånger hyran så här:

 – Det är med hänsyn till hyresgästen som vi har satt de här reglerna. Det är för att man ska ha en rimlig möjlighet att klara sin ekonomi och inte ta sig vatten över huvudet, säger Ingegerd Bills, kommunikationschef.

Gör ni undantag ibland, när det handlar om några hundralappar?

– Nej, egentligen inte.

”Alla borde ha rätt till tak över huvudet”

Efter drygt fyra år i bostadskö lyckades Chris få en lägenhet i Husby i Stockholm. För att han skulle bli godkänd av hyresvärden krävdes en inkomst på tre gånger hyreskostnaden.

– Det fungerar för mig, men hade kravet varit på 3,5 gånger hyran hade jag inte fått bo här. En krona hit eller dit kan göra att man inte blir godkänd. Alla borde ha rätt till tak över huvudet, säger han.

Att vissa privata hyresvärdar ställer ännu högre krav tycker Chris är orimligt.

– Det är oacceptabelt, särskilt med tanke på den bostadsbrist vi har i Stockholm. Vem klarar det?

Själv tycker han att det viktigaste borde vara hur mycket pengar man har kvar efter alla fasta utgifter, inte hur mycket man tjänar.

– Det borde alltid göras en individuell bedömning. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset