Förbundskapten Henrik Signell har fått en smakstart på nya jobbet som Sveriges förbundskapten, med två raka segrar i OS.
Förbundskapten Henrik Signell har fått en smakstart på nya jobbet som Sveriges förbundskapten, med två raka segrar i OS.

Han fick ta över handbollsdamerna mindre än tre månader före OS. Men han har fått en smakstart, med två raka segrar i Rio de Janeiro.– Men vi är inte i kvartsfinal än. Det är tre tuffa matcher kvar, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

En planenlig seger mot Argentina (31–21) och en kämpainsats som gav seger även mot Sydkorea (31–28).

Sverige har inlett OS på bästa möjliga sätt med två raka vinster som ger vind i ryggen inför avslutningen av gruppspelet, mot Ryssland på onsdagen, Nederländerna på fredag och Frankrike på söndag.

Henrik Signell är särskilt nöjd med segern mot Sydkorea.

– Argentina var ett lag som vi tyckte att vi skulle slå. Men Sydkorea tyckte jag var väldigt svår och lurig. De är lite underskattade, trots att de gått till minst semi i åtta OS i rad, säger han.

– Visst, det är ett nytt OS varje gång, men åtta i rad är ändå mycket.

Viktig rutin

Samtidigt har det hänt mycket med svensk handboll de senaste åren, konstaterar förbundskaptenen, som parallellt med landslaget även behåller sin tränarroll i Sävehof.

– Sverige tog ju EM-silver 2010. Det är många tongivande spelare som är kvar och byggt på en erfarenhet som är ovärderlig sedan dess, säger han.

– Sedan tror jag inte att landslaget någonsin haft så många spelare som har framträdande roller i så bra lag, alla får spela på en hög nivå.

Höjd lägstanivå

Nathalie Hagman, till vardags i danska Nykøbing Falster och bästa svenska målskytt hittills i OS med sina 13 mål, håller med.

– Det har varit lite upp och ner de senaste åren. Vi tog EM-silver 2010, sedan kom det ett par rätt tuffa mästerskap innan vi tog medalj igen plötsligt 2014, säger hon.

– Men vi har ett väldigt spännande lag med många duktiga spelare. Vi har några som är utanför Danmark och Sverige, och vi som är i Danmark har också stora roller och får mycket speltid.

Hagman, som får speltid både som högersexa och högernia, ser en höjd lägstanivå som det viktigaste för Sverige framöver. Hon håller onsdagens motståndare Ryssland som medaljkandidater i Rio. Men Sverige då?

– Vi... det gäller att vi höjer vår lägstanivå. Vi måste vara lite bättre när vi är som sämst. Men när vi spelar som bäst, då är vi väldigt bra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset