Tullen har beslagtagit drygt 21 000 så kallade bangers på två månader.
Tullen har beslagtagit drygt 21 000 så kallade bangers på två månader.

Under november och december förra året beslagtog tullen drygt 21 000 så kallade bangers – kraftiga knallskott – enligt nya siffror. Bangers har i vissa fall använts vid brottslig verksamhet, och beslagen möjliggjordes med hjälp av en lagändring.

Vid skadegörelse av bilar och husfasader i bland annat Skåne, misstänks så kallade bangers ha använts. En banger kan beskrivas som en kraftigare typ av knallskott.

– Vissa bangers är mycket kraftiga och är tillräckligt tunga för att kunna vara direkt farliga. Bangers har bara ett syfte – att explodera och låta högt, säger Jonas Karlsson, sakkunnig vid Tullverket.

Bangers har tidigare kunnat beställas från utlandet, inte minst från Polen och Tyskland.

– Före den 1 november var det ok att importera bangers från andra EU-länder. Det var visserligen reglerat men Tullverket hade inga befogenheter att beslagta dem, säger Jonas Karlsson.

LÄS MER: Snart förbjudet importera bangers

Men från och med 1 november förändrades situationen i och med att den så kallade inregränslagen ändrades.

– På den lista över varor som omfattas av lagen så införde man explosiva varor, och det gör att vi får befogenhet att beslagta bangers, säger Jonas Karlsson.

Under november och december beslagtog tullen drygt 21 000 bangers, oftast förpackade i lådor. Beslagen handlar uteslutande om postförsändelser.

– Siffrorna avser varje smällare för sig. Bland beslagen kan det visa sig finnas sådana objekt som inte är bangers, och då kommer vi att få häva beslagen vad det lyder. Det tar tid att kontrollera allt, säger Jonas Karlsson.

Den som nu beställer bangers kan bli misstänkt för tullbrott, enligt Jonas Karlsson.

LÄS MER: Explosioner i Malmö var fyrverkeripjäser

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset