Tullinspektörerna Harry Bergmark och Anna-Lotta Karlsson hinner bara kontrollera en bråkdel av alla försändelser som når postterminalen på Arlanda. Och falska läkemedel kan Tullverket inte stoppa om de inte är narkotiska eller kommer från ett land utanför EU. "Det är frustrerande", säger tullinspektör Anna-Lotta Karlsson.
Tullinspektörerna Harry Bergmark och Anna-Lotta Karlsson hinner bara kontrollera en bråkdel av alla försändelser som når postterminalen på Arlanda. Och falska läkemedel kan Tullverket inte stoppa om de inte är narkotiska eller kommer från ett land utanför EU. "Det är frustrerande", säger tullinspektör Anna-Lotta Karlsson.

Falska läkemedel som påstås bota svåra sjukdomar förs varje dag in i landet. Medel som i själva verket innehåller råttgift, avföring eller farligt höga halter.– Det är livsfarligt. Men vi kan inte göra något för att stoppa det, säger Jonas Karlsson vid Tullverket.

Tullinspektör Anna-Lotta Karlsson skannar av innehållet i ett kuvert vid Tullverkets röntgenkontroll på Arlanda. Bildskärmen visar vätskefyllda ampuller, som vid en närmare granskning visar sig vara dopningspreparat och beslagtas.

Många försändelser innehåller också falska läkemedel, något Tullverket kan upptäcka vid sitt laboratorium. Men lagen hindrar tullen från att beslagta läkemedlen såvida de inte är narkotikaklassade eller har packats i ett land utanför EU. För att fritt kunna föras in i ett EU-land och kringgå lagstiftningen packas läkemedel från exempelvis Asien ofta om vid flygplatser som Heathrow eller Frankfurt och får EU-status.

– Vi tvingas dagligen att släppa igenom illegala, förfalskade tabletter, pulver och flytande läkemedel. De utges för att bota svåra sjukdomar eller fungera som preventivmedel eller potenshöjare men kan innehålla allt från råttgift, smuts, avfall och avföring, säger Jonas Karlsson, sakkunnig vid Tullverket, till TT.

Förslag om lagändring

Dessutom kan de falska läkemedlen innehålla substanser i skadligt höga halter som enligt Jonas Karlsson kan vara livsfarliga för användaren.

Polisen vet i sin tur att åklagare har svårt att driva fall med import av falska läkemedel: Man ska kunna bevisa att mottagaren har beställt dem, vilket mottagaren i de flesta fall förnekar.

I ett förslag som nu ligger vid socialdepartementet efterlyser Tullverket och Läkemedelsverket en ändring av den inre gränslagen. Tullverket bör få beslagta läkemedel även om de inte är narkotikaklassade och trots att de har ompackats i ett EU-land. Annars riskeras människors hälsa, enligt Jonas Karlsson.

Falska nätapotek

En stor del av de falska läkemedlen säljs via olagliga nätapotek, påpekar Tomas Nilsson, apotekare vid Läkemedelsverket.

På ett nätapoteks webbsida marknadsförs exempelvis läkemedel som påstås stoppa spridningen av bröstcancer och antibiotika som sägs behandla svåra infektioner. Här är det lätt att se att nätapoteket är falskt, konstaterar Tomas Nilsson. På sidan saknas både kontaktuppgifter såväl som EU-symbolen som visar att apoteket är godkänt.

– Men många andra falska nätapotek kan ha webbsidor som ser mer professionella ut, med en förfalskad variant av EU-symbolen och skenbara kontaktuppgifter – en adress som kanske går till en postbox någonstans, säger Tomas Nilsson.

Izabelle Nordfjell/TT
Tullinspektörerna Anna-Lotta Karlsson och Harry Bergmark kontrollerar innehållsförteckningen på ett läkemedel. Förutom nätet och handböcker tar de hjälp av kollegor med olika nationaliteter för att tyda innehållsförteckning på olika främmande språk.
Läkemedelsverket
Leta efter denna symbol på webbsidan för att kontrollera att ett nätapotek inte är falskt. För att kolla att denna märkning i sin tur inte är falsk, dubbelklicka på märket och kontrollera att apoteket finns med i den lista på apotek du blir länkad till.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset