Alla blir glada av tulpaner – och du behöver inte vara så orolig för att färgerna ska signalera fel känslor.
Alla blir glada av tulpaner – och du behöver inte vara så orolig för att färgerna ska signalera fel känslor.

När vi tröttnat på julens dunkla toner och längtar efter färg känns Tulpanens dag precis rätt. Ingen blomma finns i så stor variation – här får du hjälp att välja. ”Det viktigaste är att vara personlig”, säger Fredrik Sundberg, inköpare på Euroflorist.

Tulpanens dag har firats sedan 1990 och är i dag omåttligt populär. Efter en lång vinter längtar våra färgsvultna sinnen efter en smak av våren.

– De passar väldigt bra in nu. Vi har haft en jul som vi nu vill slänga ut och känna att det blir vår, dessutom är de relativt billiga vilket är tacksamt efter en dyr jul, säger Fredrik Sundberg, inköpare på Euroflorist.

Kombinationen av att tulpanernas pris och extrema variation av färger och sorter har gjort tulpanen till en inredningsdetalj som går att ta hem och matcha med hem och humör, berättar Fredrik Sundberg.

– Det gör också att de följer de allmänna inredningstrenderna. Just nu är det mycket pastell, då blir det mycket pastell på tulpanerna också.

Andra trender inför Tulpanens dag 2017 är lite mer udda tulpaner. Det kan till exempel handla om fransiga tulpaner och sådana med dubbel uppsättning kronblad.

När det handlar om rosor finns det en hel vetenskap om hur färg och budskap samverkar – en röd ros betyder som bekant kärlek och en gul kan betyda vänskap. Men när det handlar om tulpaner behöver du inte bry dig om det lika mycket.

– Visst associerar vi även tulpanfärger till olika saker generellt, men det är inte som på ros-sidan. Det är viktigare att tänka på vad den du ska ge dem till tycker om. Min fru älskar till exempel vita tulpaner. Då ger jag henne hellre det än röda, säger Fredrik Sundblad.

Så njuter du av dina tulpaner länge:

Med rätt skötsel kan du ha fräscha tulpaner i tio dagar. Här är Fredrik Sundbergs tips:

• Vänta med vattnet. Eftersom det är stor skillnad mellan inne- och utetemperatur såhär års bör du först ställa tulpanerna i ett glas utan vatten någon timme tills de acklimatiserat sig.

• Skarpa snitt. Använd en riktigt vass kniv för att snitta tulpanerna innan du sätter dem i vatten – absolut inte en sax. Annars riskerar du att skada kapillärerna som tulpanerna suger upp vatten med.

Lite vatten. Fyll inte upp mer än att alla tulpaner precis får vatten, annars kommer de växa och vissna för snabbt. Fyll på lite varje dag i stället.


Fredriks tips: Tulpaner till …

Dina föräldrar:

Här skulle jag hålla mig själv lite mer tradtionell och rekommendera en bukett som ser mer ut som en traditionell bukett”

Pris: 245 kronor och 6 procent återbäring via Refunder

Bästa vännen:

”Här skulle jag vilja trycka extra på att våga vara personlig. Du vet vad din bästa kompis tycker om, men om du bara vill överraska så passar den här produkten bra. Får man en färgsprakande tulpanbuket kan man inte annat än bli glad!”

Pris: 225 kronor och 6 procent återbäring via Refunder

Din älskade:

”Kärlek är inte alltid bara rött. Rosa som färg när det gäller kärlek har kommit starkt de senaste åren.”

 

Pris: 6 procent återbäring via Refunder

Så fungerar Refunder – återbäring på alla köp när du nätshoppar

• När du shoppar i någon av de nästan 600 butiker som är anslutna får Refunder provision.

• Den provisionen delar Refunder med dig som kund i form av riktiga kronor och ören tillbaka på ditt konto.

Samtidigt fungerar Refunder som en komplett nätshoppingportal med mängder av erbjudanden inom allt från makeup och kläder till möbler och hotellnäter.

Att ansluta dig till Refunder tar ett par sekunder via e-post, Facebook eller Paypal och kostar självklart ingenting. Sen är det bara att näthandla som vanligt samtidigt som återbäringen samlas på ditt konto. Så fort du har samlat över 100 kronor kan du föra över dem till ditt bankkonto.

Kom igång med Refunder nu med en gång!

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset