Birgitta Ohlsson (L). Arkivbild.
Birgitta Ohlsson (L). Arkivbild.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har överlevt avgångskravet. Avgörande stöd kom från Stockholm, Göteborg och Skåne.Men konflikten om vem som ska leda partiet kan snabbt blossa upp igen, varnar bedömare.

Liberalerna är i kris, pressat i opinionen och sargat av en intern splittring i avgörande frågor som visats upp för öppen ridå.

Sitter ganska säkert

Länsförbundet i Kronoberg har krävt att partiets landsmöte hösten 2017 tidigareläggs och att partiledning och styrelse ställer sina platser till förfogande. Enstaka mindre länsförbund har sagt att de kan komma att hänga på.

– Men så länge inte Stockholm, Göteborg och Skåne börjar ifrågasätta Björklund sitter han ganska säkert. Det här är ett parti som är väldigt dominerat av de tre distrikten, säger Svend Dahl, statsvetare och chef på Liberala nyhetsbyrån.

EU-kommissionären Cecilia Malmström, en av partiets tungviktare, uttalar också sitt stöd för Björklund och avfärdar kravet på ett tidigarelagt landsmöte.

– Det är ett enormt förnyelsearbete som är på gång i partiet och jag tror att han kan leda Liberalerna i nästa valrörelse också, säger hon.

För sent att byta

Striden blossar upp efter nio år med Björklund som partiledare i ett läge då många hävdar att partiet befinner sig nära en punkt då det börjar bli för sent att byta partiledare inför valet 2018.

Enligt Dahl är huvudscenariot just nu att Björklund sitter kvar även över nästa val.

– Men dåliga opinionssiffror kan ställa till det, säger han.

Partiets kris tog ny fart i veckan då Anna Starbrink, ledamot i partistyrelsen och landstingsråd i Stockholm, öppet krävde att Birgitta Ohlsson skulle sparkas ut ur partistyrelsen.

Detta sedan hon gått emot mot partiledningens linje i viktiga frågor – senast mot förslaget om ett förbud mot religiösa friskolor.

Ohlsson lämnade efter Starbrinks angrepp styrelsen för partiets riksdagsgrupp på egen begäran, men hon valde att sitta kvar i partiets styrelse och ledning.

– Det är klart att det är jobbiga dagar, säger Christer Nylander, ordförande för Liberalerna i Skåne och partiets gruppledare i riksdagen.

"Högt i tak"

Han tillägger att det nu är viktigt att partiet går vidare och utvecklar politiken.

– Och vi måste bli bättre på att kombinera det här med att ha väldigt högt i tak i partiet och bra diskussioner med att utåt kunna visa upp en tydlig bild av vad Liberalerna vill.

Ohlssons anseende som politiker är trots krisen högt ute i partiet, visar en rundringning till länsförbunden. Och bedömare som Svend Dahl tycker att hon med sin tuffa linje manifesterat sig som en framtida partiledarkandidat.

– Det är oerhört viktigt att hon är kvar, både inom partiledning och i partistyrelse. Vi behöver hennes röst där och hon är viktig för partiets framtid, säger Pär Löfstrand, ordförande i Jämtland.

TT: Skulle du kunna se henne som en partiledare i framtiden?

– Absolut.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset