Glöm ute-IPA och oxfilé – årets absolut fattigaste dagar är här. Men vissa lever under devisen ”januari hela året”. Vi pratade med Tuomas Laulajainen som vet hur man lever livet utan ekonomisk ångest – även när plånboken ekar tom.

Kreatören Tuomas Laulajainen var den ”fattiga studenten” som skaffade kreditkort. Nu som tillsvidareanställd och etablerad i vuxenlivet fortsätter han att leva ett ekonomiskt periodarliv och trivs utmärkt.

– Sista veckan innan löning slutar alltid med att jag tänker: Jävlar vad tajt det blev. Men jag brukar se till att köpa på mig typ rabatterade makaroner medan jag har pengar och spara ihop lite mat för svårare tider. Och så brukar jag köpa årskort till olika saker när jag väl har pengar. Nu är jag till exempel helt pank, men har ett årskort på Moderna Museet, så helgens nöje är spikat, säger han.

– Jag lever för de pengar jag har och lägger undan lite så jag kan göra lite dyrare köp ibland.

Tuomas Laulajainen är en strikt sparare som ser till att det finns en buffert när större inköp ska göras och har karaktär nog att inte nalla på sparpengarna.

– Jag köper väldigt sällan dyra saker på impuls. Jag lever för de pengar jag har och lägger undan lite så jag kan göra lite dyrare köp ibland. Nu när det var Black Friday fick jag lite tv-feber och då fanns sparkontot. Jag blandar aldrig ihop lev-pengar med sparpengar. När jag gick ut och stökade i helgen visste jag precis hur mycket pengar jag hade och visste att det skulle innebära att jag skulle ha hundra kronor kvar när helgen var över. Så det var ett aktivt val i att skita i min ekonomi. Att veta det tycker jag gör mig ekonomisk, säger han.

Och han ser inte ut att ha några problem med sin livsstil eller ha några planer på att byta ekonomiskt spår.

– Jag skulle kanske kunna ha ångest för att den sista veckan varje månad är utfattig. Men jag tycker varken jag behöver eller har rätt att ha det. Jag har jobb, lever gött och skulle det krisa på riktigt kan jag ringa farsan, så jag ska inte klaga – för mig är varje månad januari, säger han.

 

Råd inför årets fattigaste dagar

Kolla igenom skafferiet
Vad finns det för mat hemma? Det finns en traditionell syn på vad en maträtt ska innehålla: protein, pasta/ris/potatis och grönsaker. Glöm det tänket de här dagarna – lite pasta med kryddor funkar bra. Och i ärlighetens namn har du inte råd att bry dig.

Köp torrt och kallt
Om köket är tomt och du måste handla för dina sista kronor ska du satsa torrt och fryst. Den billigaste maten är alltid torr eller kall – och monoton. Köper du frysta grönsaker: gå inte på en lyxig wokmix utan satsa på enformiga sorter. Och köper du exempelvis pasta kan du satsa på en fullkornsvariant som mättar bättre, då kanske du kan kapa ett mål om dagen.

Kikärtor
Jag kom nyligen fram till att det måste vara den bästa råvaran. De går att äta som de är, att rosta som snacks, ha i soppa, göra biffar av, kasta på folk – du kan till och med mosa dem till en sås. Det måste vara en av de mest mångsidiga ingredienserna som finns. Och kom ihåg – köp TORRA kikärtor, inte de färdigkokta. Torrt och kallt är dina bästa vänner.

Tuomas Laulajainen

LÄS MER: Här är företagen som svenskarna anmält mest

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om ekonomi