Turister överger Indien efter gruppvåldtäkter Palatset Taj Mahal.
Turister överger Indien efter gruppvåldtäkter Palatset Taj Mahal.

Flera gruppvåldtäkter riskerar att fälla Indiens turism. Kvinnor vill inte längre resa till Indien.

Antalet utländska kvinnor som åker som turister till Indien har sjunkit med 35 procent de senaste tre månaderna, skriver AFP. Det är under samma period som det rapporterats om flera grova våldtäkter mot kvinnor. 

Turismen totalt sett har sjunkit med en fjärdedel i början av året. Enligt Indiens handelskammare väljer turister i stället att besöka resmål i Thailand och Malaysia. 

Det var i december som en 23-årig kvinna utsattes för en brutal gruppvåldtäkt på en buss i Delhi. I mars våldtogs även en schweizisk turist. 

Enligt Indiens handelskammare har 72 procent av de tillfrågade 1 200 researrangörerna och flygbolagen haft flera avbokningar sedan årsskiftet. Flest avbokningar kommer från kvinnor från USA, Kanada och Australien, skriver AFP. Personlig säkerhet var den främsta anledningen till avbokningar, säger D.S. Rawat, generalsekreterare på handelskammaren. 

– Situationen har förvärrats av ländernas reseråd till personer som besöker Indien, att de ska vara försiktiga och även undvika Indien, säger han till AFP. 

I mitten av mars skärpte Danmark reseråden för Indien. Danska UD påpekade då att den generella brottsrisken i Indien var låg, men att man på grund av de flera våldsdåden mot kvinnor bör vara försiktig. 

Schweiz rekommenderar sina medborgare att resa i grupp. USA och Storbritannien uppmanar kvinnor att inte ta taxi ensamma.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset